Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säker snö i Kläppen

Annons

- Är det bara kallt så kan vi nu täcka hela pistsystemet i anläggningen med konstsnö och vi kan ha nysnö i backarna hela vintern. Utan tvekan känns det lugnt att ha den här möjligheten, för en skidanläggning utan snö är ju inget vidare, säger Gustav Eriksson, 26, som ansvarar för snöläggning och skötsel av backarna i Kläppen.

Med det gamla systemet kunde Kläppen lägga konstsnö delvis i två av backarna.

Nu har man installerat en fast anläggning som är helt automatisk och som täcker över åtta pister. Med flyttbara snösprutor kan man producera snö så att det räcker till i anläggningens alla 32 nedfarter.

Inför den stundande julhelgen har kung Bore också hjälpt till med natursnö och landskapet är som ett riktigt vintermotiv.

- Givetvis är vi glada åt att snön kommer av sig själv, men det är ändå en stor trygghet att ha en snöanläggning med så stor kapacitet att vi kan klara oss med egna resurser. Nu har vi på en vecka kunnat lägga konstsnö i åtta hela backar, från toppen och ända ner, säger Gustav.

Den nya snökanonanlägningen kan förbruka upp till 15 000 liter vatten i minuten, en mängd som räcker till att producera 35 kubikmeter konstsnö, motsvarande ungefär ett par lastbilslass i minuten.

Vattnet tas från Västerdalälven, som ligger en liten bit nedanför dalstationen, på andra sidan riksvägen. Där har Kläppen en fördel jämfört med många anläggningar som ligger uppe på fjället, där det kan vara svårt att få tag i tillräckligt med vatten.

Vatten, luft och kyla är kombinationen som behövs för att göra konstsnö. Vattnet är som sagt inget problem. Luft är det heller ingen brist på, även om man som snömakare önskar att den ska vara ganska torr. Kylan är den faktor som man måste ha hjälp med "uppifrån". 10-15 grader kallt är perfekt för snötillverkning, även om det fungerar redan från någon minusgrad. Sedan behövs stora pumpar och kraftiga kompressorer, och vips så snöar det ur ett 90-tal kanoner och snöfläktar som ingår i anläggningen.

Det nya snösystemet kan programmeras och fungera helt automatiskt. När förhållandena är de rätta får Gustav ett meddelande på mobiltelefonen att snöproduktionen startat. På en dator i driftcentralen, snart också på datorn hemma i villan, kan han övervaka hur systemet arbetar, kanon för kanon. Från centralen kan man via datorn också optimera funktionen hos varje snökanon genom att skifta munstycken efter de aktuella väderförhållanden som råder.

För Kläppen, som är en familjeägd anläggning, är snökanonsatsningen en stor investering. Av satsade 22 miljoner kronor har Nutek bidragit med drygt fem miljoner kronor.

- Men snön är som sagt viktigast för oss, så det är väl placerade pengar, menar Gustav Eriksson.

Inför förra vintern gjorde Kläppen en storsatsning för närmare 20 miljoner kronor i den nya topprestaurangen högst uppe på berget. I år snökanonerna. Nästa investering handlar om att utöka boendet och öka underlaget för gjorda investeringar.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons