Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin vill öppna för Hamaskontakter

Annons

Omvärlden bör samarbeta "fullt ut" med den palestinska regeringen _ även med ministrar från terrorstämplade Hamas. Det anser socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Hon träffade på torsdagsförmiddagen palestiniernas besökande president Mahmud Abbas, som senare höll överläggningar med statsminister Fredrik Reinfeldt.

Sahlin uttryckte sitt stöd för Abbas vädjan att västvärlden ska återuppta sina förbindelser med hela den palestinska regeringen, nu när Hamas delar på posterna med Abbas Fatahrörelse. Överenskommelsen mellan Hamas och al-Fatah i februari satte stopp för ett hotande inbördeskrig.

Sveriges och andra EU-länder har tagit upp kontakten med nya ministrar som inte tillhör Hamas men vägrar fortfarande träffa islamiströrelsens företrädare. EU har också behållit sitt stopp för direktbistånd till Palestinska myndigheten (PA), som delvis kontrolleras av Hamasanhängare.

Som enda land i västvärlden har Norge återupptagit direktbiståndet till PA och normaliserat relationen till den palestinska regeringen. Sahlin vill att Sverige och EU ska följa Norges exempel.

På torsdagen undertecknade Sida ett nytt avtal som lovar 160 miljoner kronor i bistånd till palestinierna fram till sista juni nästa år. Summan motsvarar knappt hälften av det totala svenska biståndet till palestinierna.

Avtalet innebär ingen större ökning av Sveriges bistånd till palestinierna, i stället är tanken att avtalet ska göra biståndet mer "förutsägbart och långsiktigt", heter det i Sidas pressmeddelande. Pengarna går inte till Palestinska myndigheten utan till PLO och president Abbas kansli.

TT

Mer läsning

Annons