Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin skyndar på homoäktenskap

Annons

S-ledaren Mona Sahlin försöker få stöd bland partierna i riksdagen för att skynda på en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Hon reagerar starkt på en debattartikel i Dagens Nyheter på fredagen där före detta partiledarna, Thorbjörn Fälldin (c) och Alf Svensson (kd) tillsammans med förra talmannen Ingegerd Troedsson (m) argumenterar för att en samkönad äktenskapslag inte garanterar barnens intressen och rättigheter, och att äktenskap därför bör bevaras för heterosexuella par.

I mars kom en utredning som föreslog att äktenskapsbalken ändras så att homosexuella likaväl som heterosexuella ska få rätt att ingå äktenskap.

Mona Sahlin ser debattartikeln som ett sätt att pressa kristdemokraterna, som var emot utredningsförslaget.

Finns det en majoritet i riksdagen för en samkönad äktenskapslag så bör det inte ta så lång tid driva igenom, konstaterar hon.

Han konstaterar att utredningens förslag inom kort skickas ut på remiss.

Utredningen "Äktenskap för par med samma kön" kommer inom kort att skickas ut på en bred remiss som ska att pågå under minst tre månader.

Hittills har bara kristdemokraterna helt tagit ställning emot, medan folkpartiet och centern har varit klara förespråkare. Var moderaterna står har varit mer tveksamt.

Hon anser att frågan om ett riksdagsinitiativ är för tidigt väckt. Först måste remissomgången avslutas, så att alla får komma till tals.

Moderaterna kommer att ta ställning vid sin stämma i slutet av oktober.

TT

Mer läsning

Annons