Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin och Reinfeldt i tv-duell

Annons

Klimatet, arbetslösheten, vårdnadsbidraget och skolan.

Det var de ämnen som Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt avverkade i den första närkampen som partiledare.

De hade båda sett fram mot att mötas i en första debatt sedan Mona Sahlin utsetts till ny partiordförande för socialdemokraterna. I SVT:s Aktuellt på måndagskvällen blev det första mötet av.

Efter 20 minuters debatt kom Aktuellts politiske kommentator Mats Knutson med sin recension: Mona Sahlin var laddad och det märktes att Fredrik Reinfeldt "tycker att det är kul att debattera med någon annan än Persson".

Tonläget beskrevs som annorlunda.

Det första ämnet partiledarna drabbade samman om var arbetslösheten.

Mona Sahlin anklagade Reinfeldt för att försämra villkoren för dem som står allra längst bort från arbetsmarknaden och hävdade att Reinfeldt tror mer på piskan än på moroten för att få människor i arbete. Partiledarna enades om att deras olika syn på hur man får människor i arbete kommer att vara en av de frågor som kommer att dominera den politiska debatten framöver.

När det gäller klimatfrågan anser Sahlin att regeringen måste göra mer och gå före andra länder i miljöarbetet. Reinfeldt hävdade att det land som går för hårt fram förlorar jobb och lyfte fram ett internationellt samarbete som en bättre väg att gå.

Diskussionen kring familjepolitiken ledde till skarp kritik från Sahlins sida. Hon hävdade att alliansen kom med dubbla budskap, att man presenterar en spännande jämställdhetsbonus samtidigt med ett "gammaldags" vårdnadsbidrag som motarbetar jämställdheten i samhället.

TT

Mer läsning

Annons