Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin manade till kamp

Annons

Mona Sahlin inledde sitt första partiledartal strax efter klockan nio.

Sahlin manade till gemensam kamp för kollektivavtal och fackföreningensrörelsen.

Sahlin pekade på de borgerligas förändringar av a-kassan och de sänkta ersättningsnivåerna.

Sahlin berättade också att hon ska tillsätta en arbetsgrupp för att utveckla partiets utrikes- och EU-politik inför EU-parlamentsvalet 2009 och riksdagsvalet 2010. Den ska bestå av EU-kommissionär Margot Wallström och före detta utrikesministern Jan Eliasson.

Sahlin tog upp valförlusten och att partiet nu är i opposition och hon uppmanade alla att med ödmjukhet och självkritik bena ut varför människorna tvivlade på socialdemokraterna och röstade bort dem.

Hon tog upp Anna Lindhs valanalys vid förlusten 1991 där Lindh skrev att hon inte trodde på ett parti där alla dansar i takt, att partiet måste lyssna bättre på kärleksfulla kritiker.

Sahlin lovade sedan förnyelse av partiets organisation och ledarskap:

Sahlin pekade på att gräsrötterna tyckte att partiet pratade för mycket om "enhetstaxor och subventionsgrader" i valrörelsen, samtidigt som moderaterna berättade om bristerna i folkhemmet.

Därefter tog Sahlin upp vilka politikområden som är viktigaste framöver. Hon anknöt till ett tal av Olof Palme 1984, som vid en SSU-kongress pekade ut jobben, miljön och freden. Sahlin lade till välfärden.

Sahlin gick sedan in på miljöpolitiken. Hon vill ta över företrädaren Göran Perssons mål om att bryta beroendet att fossila bränslen till 2020. Hon vill fortsätta utveckla miljöteknik och alternativa bränslen.

Sahlin föreslog att socialdemokraterna ska bjuda in livsmedelsbranschen och transportbranschen för att ta fram en konsumentmärkning för de människor som vill ta miljöansvar i sitt vardagsliv.

TT

Mer läsning

Annons