Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sägs det inte i vår grupp så har det inte hänt" – nu startar DT superlokala Facebook-grupper

När kommer egentligen tåget? Vad är det för konstiga cementklumpar kommunen ställt ut på gågatan? Vad var det som nyss lät som en explosion på stan? Svaren får – och ger – du i DT:s nya superlokala Snacka om-grupper på Facebook.
– Vi hoppas det är här man hänger och diskuterar, delar och informerar om saker som händer på byn. Sägs det inte här så har det inte hänt, säger Fredrika Hillervik, deskchef, dt.se.

Annons

"Vi som minns Horndal!", "Du vet att du är från Orsa när" och "Älvdalens anslagstavla". Alla är de grupper i sociala medier där medlemmarna har ett gemensamt intresse – att på något sätt snacka om sin hembygd. Nu startar DT Snacka om Avesta och Snacka om Mora – två superlokala facebookgrupper, där tanken är att tugget om hembygden blir än mer angeläget för de som bor eller kommer därifrån.

Martin Wik och Linda Mankefors kommer att administrera DT:s nya facebookgrupper

Idén är att grupperna blir det nya torget, den nya fikakön eller den nya kvartersbutiken där man möts och delar med sig av tankar, tips och information om vad som händer i bygden.

– Vi ser på flera orter ett sug hos invånarna efter att diskutera och informera varandra om saker som händer på byn. Ofta har de grupper som finns idag en tydlig inriktning åt något håll. Det är till exempel inte ovanligt att de som seriöst vill debattera lokala samhällsfrågor stängs ute ur grupperna. Eller att tips av en viss karaktär inte godkänns. Vi vill ha så öppet klimat och dialog som möjligt i våra grupper, så länge man inte skadar eller sårar någon hoppas vi att man ska dela med sig av sådant man själv och andra tycker är intressant, säger Fredrika Hillervik.

Gå med i Snacka om Mora här!

Gå med i Snacka om Avesta här!

Grupperna kommer att skötas av lokalreportrar som finns på plats och rapporterar och verkar i bygden. Men innehållet och samtalen hoppas man att medlemmarna ska stå lika mycket.

– Det här är ju en plats där invånarna ska kunna möta varandra – och oss som granskar och rapporterar om kommunen de bor i, säger Linda Mankefors som man kommer att möta i Snacka om Mora-gruppen.

– Det finns många lokala grupper i Avesta kommun. Men det finns ingen större grupp där alla invånare i kommunen kan samlas och samtala fritt om ditt och datt. Där kan nog vår grupp fylla en funktion. Jag hoppas att alla ska känna sig välkomna och trygga i gruppen. Det här ska bli kul!, säger Martin Wik.

Läs även: Martin Wik: "Vad snackar du om när du snackar om Avesta?"

Läs även: Linda Mankefors: Missa inte vår rivstart av "Snacka om Mora"

Mer läsning