Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågområdet - en miljöbomb

Annons

Han är uppriktigt förbannad när han berättar för tidningen om hur konflikten mellan företaget och kommunens miljömyndigheter blir allt mer infekterad.

Det ska nu ha gått så långt att parterna inte ens kan tala med varandra per telefon.

Det var i december 2005 som flera spekulanter, bland annat ett stort brittiskt företag, drog öronen åt sig sedan miljöskyddskontoret "varnat" dem för det saneringsansvar som de kunde få på köpet.

- Kommunen säger nej till 50 nya jobb, sade en rasande Eriksson till tidningen.

En ledande politiker och två tjänstemän pekades ut som skyldiga men de tog kritiken med ro.

För en tid sedan gjorde GMTC åter en utannonsering och en rad nya spekulanter hörde av sig.

- Mest intressant var ett kapitalstarkt norskt företag som ville till Grangärde. Vidare var det också holländare som ville köpa området för att bygga en stugby och ett känt namn i Mora ville också exploatera där. Men ingen av dem törs köpa som kommunen håller på, rasar Eriksson.

- Nu har mäklaren tröttnat. Så fort ärendet kommer till kommunen så är det stopp. Där får köparna samma jävla varning varje gång.

I stället för att fortsätta att stångas väljer ledningen för GMTC nu en ny strategi. Även vd Eriksson tror att området är svårt förorenat och att en sanering i någon form lär bli nödvändig.

- Jag tror att Grangärde är i samma riskklass som Ydrefors (som har bedömts vara en av landets giftigaste platser). Det är en miljöbomb. Men vi har inte varit verksamhetsutövare så vårt ansvar är noll.

- Men vi har alla ett gemensamt nationellt ansvar och det gäller inte minst stat och kommun. Men Ludvika kommun törs inte rota i det här för de vet vad de kommer att åka på. De vill inte ta sitt ansvar för de förstår att det kommer att kosta sådana pengar, slutar den upprörda företagsledaren.

Bror Wallin, chef för miljö- och byggförvaltningen i Ludvika, blir märkbart irriterad när tidningen konfronterar honom med det senaste utspelet från GMTC.

- När det gäller det företaget och hur vd:n agerar har jag inga kommentarer, säger han krasst.

Han låter samtidigt påstå att GMTC, i och med köpet, har påtagit sig ansvaret för eventuell markundersökning och sanering.

Han bekräftar också uppgiften om att spekulanter i förekommande fall har "varnats" av förvaltningen.

- Om folk ringer och frågar hur det ligger till är det vår förbannade skyldighet att tala om det, slutar förvaltningschefen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons