Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Säger nej till 50 nya jobb"

Annons

Miljöchefen Göran Erikssons varning till spekulanterna om att det kan finnas gifter i marken har fått GMTC-chefen Ola Eriksson att gå i taket.

- Kommunen säger nej till en etablering som ger 50 nya jobb, rasar han, märkbart upprörd över artikeln i NLT den 15 november under rubriken: Sågområdet förgiftat?

I den klargör miljöchefen tydligt att den som köper ett förorenat markområde samtidigt tar på sig ansvaret för att få det undersökt och i förekommande fall sanerat. Miljöchefen har även varnat spekulanter på annat sätt.

Det har kommit till Ola Erikssons kännedom. Han låter nu förstå att uppmärksamheten kring de befarade miljögifterna i Grangärde riskerar att omintetgöra en nära förestående affär.

- Den mest intressanta spekulanten är ett internationellt företag med säte i England. De vill starta en filial i Sverige. En etablering i Grangärde skulle ge Ludvika kommun 50 nya arbetstillfällen inom loppet av fem år, hävdar han.

- Jag förstår inte att de ens kan komma på tanken att motarbeta det här, fortsätter han och verkar irriterad så till den milda grad.

I sammanhanget pekar bolagsmannen ut kommunalrådet Roger Stål (s), miljöchefen Göran Eriksson och chefen för miljö- och byggförvaltningen, Bror Wallin som syndabockar för den enligt honom hotade etableringen.

- Jag har varit i kontakt med alla tre. De säger att de kan ålägga mig att sanera. Skrämmande att de drar upp det här så fort det kommer en ny ägare när det har varit sågverk där i 100 år.

Att GMTC ska bekosta sanering av eventuella gamla miljösynder finner Ola Eriksson helt orimligt och en juridisk process lär vara nära förestående.

- Jag har anlitat en advokat och tänker ställa till en riktig cirkus om det här, slutar bolagsmannen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons