Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saga och verklighet

Annons

Landstinget och kommunen träffade i början av det här året en överenskommelse om att i en särskild samrådsgrupp, som fått namnet Saga, försöka utveckla samarbetet mellan primärvårdens och kommunens verksamheter inom vård- och omsorgssektorn.

Dagordningen för utvecklingsprojektet, som ska pågå under två år, omfattar möjligheterna till samverkan när det gäller bland annat hemsjukvård - hemtjänst och folkhälsofrågor.

Under det senaste sammanträdet med kommunfullmäktige besvarade socialnämndens ordförande Kjell Andersson (c) en interpellation från Jaak Kerstell angående Saga-arbetet.

Nämndbasen berättade att samrådsgruppen fått en grundlig information om landstingets sparkrav på vårdcentralen i Gagnef och att det finns ett förslag till samarbete beträffande hemsjukvård och hemtjänst. Förslaget innebär att:

4 Nattpatrullen förstärks med sjuksköterskekompetens.

4 Landstingets distriktssköterska ska kunna göra akuta besök i särskilda boenden.

4 Distriktssköterskan ger handledning/information till hemtjänstens personal.

4 Rutinerna förändras för rehabiliteringsgruppen.

4 Läkarinsatserna gällande hemsjukvård och LSS förbättras.

Kjell Andersson konstaterade också att vård- och omsorgsminister Ylva Johansson (s) deklarerat att det är regeringens målsättning att överföra hemsjukvården till kommunerna.

-Hur primärvården och Gagnefs vårdcentral kommer att påverkas när kommunen tar över hemsjukvården kan jag inte bedöma, men målsättningen är att utvecklingsprojektet Saga ska ge svar på hur vi ska kunna utveckla samarbetet utan att vård- och omsorgskvaliteten försämras, sade socialnämndens ordförande.

Under budgetdebatten ville socialdemokraterna öronmärka 100 000 kronor för sjuksköterskor till nattpatrullerna, men den borgerliga majoriteten ville avvakta landstingets ställningstagande.

Anders Ahlgren (c) förklarade att kommunen har pengar för en sådan satsning och Jaak Kerstell hävdade att "det inte är de 100000 kronorna som utgör problemet, utan sparkravet från landstinget".

Med anledning av svaret från Kjell Andersson slog Kerstell fast att Gagnef ligger "långt, långt före övriga kommuner i landet när det gäller att skapa en gemensam nämnd" och att det bådar gott inför en framtida generell överföring av hemsjukvården till kommunerna.

Saga-arbetet kan bädda för en bra verklighet.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons