Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saddams vicepresident hängd

Annons

Saddam Husseins vicepresident, Taha Yassin Ramadan, hängdes strax före gryningen på tisdagen. Det uppgav den irakiske premiärministern Nuri al-Malikis kansli.

Ramadan dömdes till döden för mordet på 148 shiamuslimer. Han var den fjärde i Saddams regim som avrättades för morden som begicks 1982 efter ett mordförsök på presidenten.

Talesmannen för premiärministerns kansli sade att han varit närvarande vid hängningen. Han begärde att få vara anonym eftersom han inte hade rätt att lämna ut informationen.

Företrädare för premiärminister al-Maliki och för justitiedepartementet var med vid avrättningen tillsammans med en läkare, en åklagare, en domare och en av Ramadans advokater.

Advokaten Badie Aref sade på måndagen att den amerikanska militären hade givit Ramadan tillstånd att ringa sin familj före avrättningen. Hängningen av Ramadan föregicks av internationella protester. Både FN och internationella människorättsgrupper har vädjat om att hans liv skulle skonas. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch saknas bevis som verkligen kopplar vicepresidenten till morden.

Beslutet om att skärpa Ramadans straff togs av en domstol i Bagdad i februari.

Ursprungligen dömdes Ramadan i november till livstids fängelse för sin inblandning i morden på de shiitiska männen i orten Dujail i början av 1980-talet _ samma händelse som ledde till dödsdomarna mot Saddam Hussein, hans halvbror Barzan al-Tikriti och förre domaren Awad Hamad al-Bandar.

Den skärpta domen mot vicepresidenten föll efter ett överklagande.

69-årige Ramadan var vicepresident i Irak från 1991 till och med Saddams fall 2003.

TT

Mer läsning

Annons