Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab pekas ut i Amnestyrapport

Annons

Ett dotterbolag till Saab AB pekas ut i en rapport från Amnesty International.

Bolaget är ett av flera europeiska företag som indirekt riskerar att bryta mot EU:s vapenembargo mot Burma.

Det handlar om det sydafrikanska företaget Saab Avitronic, som levererar utrustning till en indisk stridshelikopter. Enligt Amnesty finns det starka indikationer på att Indien planerar att sälja helikoptern till Burma.

Men sedan 1988 står militärdiktaturens Burma på EU:s embargolista. Det är inte tillåtet att vare sig direkt eller indirekt sälja krigsmateriel till Burma.

På svenska Saab AB tror man inte att Saabs produkter kommer att säljas vidare.

Han framhåller att det handlar om ett passivt varningssystem, som avslöjar för helikopterföraren om helikoptern utsätts för radarspaning eller robotangrepp.

Svenska Freds anser att Saab AB borde kontakta Indien och tala om att företaget inte accepterar en vidareförsäljning. Men det behövs inte, enligt Saab:s Anders Flodenius.

Militärjuntan i Burma är ansvarig för många brott: fängslandet av Aung San Suu Kyi och andra demokratiaktivister, straffarbete, slaveri, tortyr och barnsoldater. Regimen bedriver också en krigföring mot de etniska gerillorna i karen- och shanstaterna, en krigföring som till stor del riktas mot civila. Det är där, i de otillgängliga djunglerna och bergen där gerillan finns, som de indisktillverkade stridshelikoptrarna kan förmodas komma till användning.

Amnesty International uppmanade på måndagen EU att stoppa den planerade indiska helikopterexporten.

TT

Mer läsning

Annons