Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill regeringen stärka lokal journalistik i hela landet – föreslår nytt mediestöd

På tisdagen lämnade regeringen över propositionen "Journalistik i hela landet" till riksdagen.
– Nu tar vi ett konkret och tydligt steg för att värna den betydelsefulla lokala journalistiken, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Annons

På tisdagen lämnade regeringen över propositionen

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

40 år sedan premiären av Trafikmagasinet – firas med minnesprogram: "Har blivit retro"

Så blir nya 50-talsrestaurangen i Rättvik - Häng med in på Diners!

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

I propositionen "Journalistik i hela landet" föreslår regeringen bland annat nya former av mediestöd som är tänkt att stärka lokal journalistik i delar av landet som har begränsad eller ingen medial bevakning.

¬ Nu tar vi ett konkret och tydligt steg för att värna den betydelsefulla lokala journalistiken. Med de nya stödformerna som regeringen nu föreslår får Sverige ett mer modernt mediestöd, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), i ett pressmeddelande.

Dessutom föreslår regeringen höjningar av stödnivåerna för distributionsstödet med 50 procent, och en höjning av driftsstödet med 10 procent för de tidningar som kommer ut minst tre gånger i veckan. Samtidigt föreslås en förlängning av den nuvarande presstödsförordningen.

I pressmeddelandet påpekar dock Kulturdepartementet att förändringarna måste godkännas av Europeiska kommissionen innan de kan träda i kraft.

Kulturdepartementet skriver också att ansökningar om de nya stödformerna även ska prövas av presstödsnämnden vid Myndigheten för press, radio och tv och att nämnden i fråga föreslås byta namn till mediestödsnämnden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons