Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill oppositionen korta sjukvårdsköerna

Annons

Tio miljarder kronor ska kunna flyttas från Försäkringskassan till aktiva åtgärder inom sjukvården för att korta vårdköerna.

De borgerliga partierna vill ha en lokal finansiell samordning.

Tanken är enkel: flytta passiva pengar från Försäkringskassan till aktiva åtgärder inom sjukvården för att korta vårdköerna.

Regeringen har infört en mindre form av samordning tillsammans med stödpartierna. Men de borgerliga tycker att modellen är för byråkratisk och krånglig.

- Vi har kommit överens om en lokal finansiell samordning. Vi tycker att man ska kunna bestämma lokalt i länen hur den ska gå till, säger centerns Kenneth Johansson till TT.

Andra förslag i den borgerliga överenskommelsen är, enligt Svenska Dagbladet, att läkarna ska bedöma den sjukes arbetsförmåga och skriva friskintyg snarare än sjukintyg.

Rätten till rehabilitering ska lagfästas och skyldigheten att vara aktiv preciseras. Varje person som varit sjukskriven mer än fyra veckor får rätt till personlig koordinator som ansvarar för rehabiliteringsinsatserna.

Ett mer långsiktigt förslag i överenskommelsen är också att sjukvården ska ges ekonomiska incitament för att sänka sjuktalen, uppger Kenneth Johansson.

Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson är kritisk till de borgerligas förslag.

"Den borgerliga maktalliansens nya förslag innebär en systemförändring. Arbetsgivarna befrias från ansvaret för sina anställdas hälsa och möjlighet att återgå till arbetet - individen däremot får ökat ansvar för sin sjukskrivning genom sänkta ersättningsnivåer", skriver han i ett pressmeddelande.

(TT)

Mer läsning

Annons