Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill Moderaterna bryta utanförskapet i Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna

Moderaterna har pekat ut 130 utanförskapsområden i Sverige. Två av dem ligger i Dalarna och Borlänge.
– Vi vill nu bryta utvecklingen genom att satsa hårt på jobb, skola och trygghet, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Annons

I september pekade Moderaterna ut 130 utanförskapsområden i Sverige där hög arbetslöshet och utbrett bidragsberoende bitit sig fast. Två av dessa områden finns i Dalarna och Borlänge - Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé besökte Tjärna Ängar under tisdagen för att diskutera situationen och framtiden med polisen och de boende i området.

– Det är viktigt att vi börjat bygga för något bra. Här i Tjärna Ängar är det exempelvis bra att det nu finns två fasta poliser, men vi vet inte om de får vara kvar efter nyår. Det är bland annat sådant som samhället måste kunna garantera för att vi ska kunna lösa utanförskapet i landet. Polisen behöver fler kolleger, här och i övriga Sverige, säger Tomas Tobé.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé besökte boende och polisen i Tjärna Ängar under tisdagen.

Redan i början av september lade Moderaterna fram sitt utanförskapsprogram som de hoppas ska kunna bryta det ökande utanförskapet. Det handlar, bland annat, om fler poliser, högre polislöner, bidragstak och en "första jobbet-satsning" för nyanlända och unga - där 40 procent av arbetstiden ska vikas till utbildning för att lära sig jobbet. Förslaget har också förankrats i partiets skuggbudget, som presenterades för en vecka sedan.

– Detta skulle exempelvis leda till att fler unga i områden som Tjärna Ängar fick se sina föräldrarna gå till jobbet på morgonen. Det i sig skulle ge positiva signaler och effekter, samtidigt som familjens ekonomi skulle förbättras jämfört med att gå på bidrag, säger Tomas Tobé.

Ni satt i regeringen i åtta år. Varför fixade ni inte detta då?

– Ja, vi måste vara självkritiska. Vi lyckades inte då. Därför lägger vi dessa nya förslag där vi erkänner problemet. Om vi inte gör något kommer bekymret att växa, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Fakta/Begreppet Utanförskapsområden

Moderaternas begrepp utanförskapsområden bottnar i statistik. Statistiska Centralbyrån, SCB, har tagit fram statistiken, som visar var förvärvsfrekvensen är under 50 procent i åldrarna 20 till 64 år. Områden med mer än 20 procent studenter har sorterats bort.

Mer läsning