Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill Malungshem lösa biblioteksfrågan

Annons

En biblioteksgrupp som utrett frågan om ett bibliotek i Malung har föreslagit att de gamla lokalerna vid Lisagatan ska byggas om för tio miljoner.

I styrgruppen för biblioteksfrågan, där samtliga fem politiska partier i kommunfullmäktige är representerade, har också fyra av ledamöterna ställt sig bakom förslaget.

Men än kanske inte biblioteksfrågan är avgjord. Den ska upp i såväl kommunstyrelsen som kommunfullmäktige.

Och ett nytt förslag har nu lagts fram till en lösning av biblioteksfrågan.

Det är Malungshems AB som anser att ett betydligt bättre alternativ är att bygga om lägenheterna i ett av husen i kvarteret Fällen till nytt bibliotek.

Enligt förslaget är det de två nedersta våningarna som skulle kunna byggas om till ett modernt bibliotek.

- Vi tycker att underlaget då det gäller biblioteksfrågan kanske inte varit det bästa då man fastnat i styrgruppen för att bygga om de gamla lokalerna. Som jag ser det är det alternativ vi nu lägger fram både bättre och kanske till och med billigare. Dessutom kommer det att finnas utbyggnadsmöjligheter på ett sätt som det inte finns i de gamla lokalerna, säger Hans Unander, ordförande i Malungshems AB.

Det hus man nu anser vara ett lämpligt objekt att göra om till kommunbibliotek ligger i det nordvästra hyreshuset mot Storgatan. Det skulle krävas en kommunal investering i storleksordningen tio miljoner kronor och årshyran för det närmare 1200 kvadratmeter stora biblioteket skulle bli cirka 900000 kronor.

Samtidigt skulle ett sådant här projekt också betyda att man kunde dra nytta av 16 tomma lägenheter i stället för att riva dem, det alternativet innebär en belastning på kommunens ekonomi med sju miljoner kronor.

- Som vi ser det från Malungshems sida är det här förslaget överlägset ombyggnaden av de gamla lokalerna och vi hoppas att man nu tar sig an det här förslaget och analyserar det noggant innan man fattar det slutliga beslutet, säger Hans Unander.

Han ser också att det här kan bli en början till projektet Mötesplats Malung som man ännu inte haft råd att ge sig in i från kommunens sida.

Den yttre miljön i det aktuella området är lämpligare än den vid det gamla biblioteket, där kommunen har för avsikt att bygga om.

Det finns större möjligheter till parkering, och möjligheterna för en framtida utbyggnad är mycket goda. Det är två faktorer som Malungshem menar är mycket viktiga om man ser in i framtiden.

Hans Unander är rädd för att hela tanken med Mötesplats Malung äventyras om inte biblioteket förläggs i kvarteret Fällen.

Han är medveten om att Malungshem är sent ute med sitt förslag men hoppas att kommunen noggrant överväger alternativet innan man fattar slutgiltigt beslut i frågan.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons