Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill länsstyrelsen utveckla landsbygden – tre dalakommuner i unikt pilotprojekt

Business Improvement District (BID), är en internationell modell som används för att utveckla platser, orter och destinationer.
Tillsammans med Svenska stadskärnor har Länsstyrelsen tagit BID till Dalarna. Under ett och ett halvt års tid har tre pilotkommuner i länet testat modellen.
Nu ska resultatet presenteras.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Upptakt med tårta för deltidsbrandmännen efter att konflikten tagit slut

Hoppade av skolan för sin stora dröm – dragit in 25 miljoner senaste åren: "Skolan var för långsam"

Om kärlek på landet – Byvalladrama både som ljudbok och pocket

Det är i samband med Svenska stadskärnors årskonferens som hålls i Varberg 16-18 maj som resultatet av testet ska presenteras. För Dalarnas del är de tre pilotkommunerna Ludvika, Orsa och Rättvik.

Jakob Ebner är projektledare på Länsstyrelsen Dalarna och han ser bland annat BID som en modell för att utveckla landsbygden.

– Hela tanken är att knyta ihop flera olika aktörer inom ett geografiskt område så att de tillsammans arbetar med en tydlig vision om hur platsen ska utvecklas. Här blir alla delaktiga och alla, från företagare till kommunen, föreningar och polisen, har möjlighet att komma med sina perspektiv och påverka arbetet. Alla bidrar också med resurser för att förverkliga idéerna och det är då, när pengarna finns på bordet, som det händer saker, säger han i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Svenska stadskärnor har Länsstyrelsen tagit  Business Improvement District (BID) till Dalarna. BID är en internationell modell som används för att utveckla platser, orter och destinationer.

Genom att enas om en målbild och sedan upprätta en handlingsplan med en tillhörande finansieringsmodell, hjälper BID aktörerna att gå från ord till verkstad.

– BID har gett oss en struktur i vårt arbete och hjälpt oss se hur vi ska göra för att stärka samverkan mellan aktörerna. Känslan att kunna påverka och ha ett gemensamt mål har ökat allas engagemang, säger Veronica Lindgren, BID manager i Unika Ludvika, i pressmeddelandet.

Det här är första gången som BID har använts i Sverige och Jakob Ebner uppger att han märker att det finns ett stort nationellt intresse för satsningen.

– Det finns mycket positivt i den här arbetsformen som vi kommer att ha nytta av i många sammanhang. Även om modellen kommer från stadsutveckling så ligger det stora vinster i att utveckla landsbygden med dess mindre orter och samhällen, säger Jakob Ebner och fortsätter:

– Här finns stora möjligheter att utveckla utbud och aktiviteter, skapa tillgängliga platser, tydlig profilering och säkra och snygga miljöer. När privat och offentlig sektor samverkar i BID kan vi förverkliga idéer som tidigare verkade omöjliga. Därför hoppas jag att fler kommuner i Dalarna väljer att testa modellen framöver, säger han i pressmeddelandet.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons