Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så snörika har jularna varit – här har det bara varit en grön jul på tio år

För tio år sedan var det 22 centimeter snö på julafton i Mora, men snödjupet har varierat mycket senaste åren. Det visar en sammanställning från väderstationer runtom i landet som Nyhetsbyrån Siren gjort på data från SMHI.

Annons

Sammanställningen är gjord utifrån uppgifter från 21 väderstationer i landet där snödjupet mätts dagligen under perioden 2007-2012. I Dalarna är det väderstationen i Våmhus i Mora som är med i sammanställningen.

Foto: Montage/Arkivbilder

Endast tre gånger de senaste tre åren har det varit en vit jul på samtliga 21 stationer, nämligen 2009, 2010 och 2012 då det fanns ett mätbart snötäcke på alla stationer.

I Mora har det bara varit snöfritt en jul de senaste tio åren. Det placerar den väderstationen på en femteplats bland alla väderstationerna när det gäller störst chans till en vit jul.

Men allt pekar på att vi går mot en allt mildare julhelg.

– Vi kommer fortsatt kunna få ett par rejäla snöfall även i södra Sverige under vintrarna. I det långa loppet kommer dock vintersäsongerna bli allt kortare samtidigt som snögränsen kryper norrut, säger Weine Josefsson, meteorolog på SMHI, till Nyhetsbyrån Siren. 

Förra julen var det bara snö på marken på fem av mätstationerna, nämligen i Dalarna, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Och allt pekar på att vi får ännu en vit jul i Dalarna i år.

Hör Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca, berätta om prognosen för julvädret i Dalarna i tv-klippet:

Läs mer: Snöfall väntas i Dalarna på julafton – meteorologen: "Önska er eller ge bort en snöskyffel i julklapp"

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning