Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skulle Quick rymma från Säter

Annons

I en intervju i gårdagens Aftonbladet sa medpatienten att rymningen skulle ske i mellandagarna. Vid en permission strax före jul hade han fått ett passerkort. I vanliga fall ska ett sådant passerkort endast gå till ytterdörren. Men den här gången skedde ett misstag - mannen, som är dömd för mord, fick ett passerkort som var avsett för personal.

- Det stämmer att det skedde ett misstag. Men det skulle inte gå att rymma med det kortet. Utöver personalkortet behövs nycklar för att ta sig ut från avdelningen, säger säkerhetsansvariga Lillemor Lövström till Falu Kuriren.

Det passerkort som patienten hade gick förutom till ytterdörren endast till en rastgård. Mellan avdelningen och ytterdörren måste dock flera dörrar passeras, och det skulle inte ha gått med det här kortet, menar Lillemor Lövström.

Men försök har gjorts.

- Vi märker om någon försöker använda ett kort i en dörr det inte är avsett för.

Var det så ni kom på att patienten fått fel kort?

- Jag vill inte säga hur vi kom på det, det var flera källor inblandade.

Mannen som fick fel passerkort sitter på samma avdelning som Quick, men enligt Lillemor Lövström är de inte några nära vänner. I Aftonbladet säger patienten att det bara var Quick som skulle rymma. Han skulle cykla in till Säter och där bli hämtad av en bil.

Enligt Lillemor Lövström förnekar Thomas Quick att han planerat att rymma.

Ska ni se över rutinerna nu?

- Det är inget fel på rutinerna. Men vi kommer givetvis att gå ut och åter igen påpeka att man följer dem.

När Säterpatienter lyckats rymma har det oftast skett under permission. För två år sedan skedde dock en rymning inifrån kliniken, då en man lyckades klättra ut från en rastgård på ett sätt som personalen trodde var omöjligt. Sedan dess har åtgärder skett.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons