Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska vi få landetsfriskaste arbetsplatser

Annons

2008 ska Dalarna ha Sveriges friskaste arbetsliv.

Det är målsättningen för länsprojektet Arbetsfriska Dalarna.

- Ohälsan är på tok för hög och det är hög tid att göra något, inte bara tala om problemen, säger projektledaren Torsten Nitér.

Han har varit engagerad i projektet sedan starten i mars och har hittills koncentrerat sig på att samla in kunskap. Nu handlar det om information och påverkan.

I går var han inbjuden till Previa i Borlänge, ett företag som arbetar med företagshälsovård, där ett tiotal läkare, psykologer och sjuksköterskor informerades om projektet, bland annat Handslaget.

- Det är en överenskommelse där arbetsplatsernas åtagande innebär till exempel att ha en handlingsplan för hälsofrämjande arbete. Vår motprestation är bland annat att tillhandahålla en checklista för egen test av insatserna och informera om hälsofrågor i arbetslivet, säger Torsten Nitér.

Torsten Nitér anser att sjukfrånvaron är vår tids stora hälsofråga.

- Det allra viktigaste nu är det förebyggande arbetet och att få människor tillbaka till jobbet.

Vid träffen hos Previa talade Torsten Nitér om det goda exemplet, om arbetsplatser som lyckats i sitt hälsoarbete, och att ett bra sätt är att lära av varandra.

För att uppmuntra hälsobefrämjande insatser har Arbetsfriska Dalarna bjudit in privata och offentliga arbetsplatser att söka utmärkelsen Årets hälsobefrämjande arbetsplats i Dalarna.

Vid träffen hos Previa fick Torsten Nitér veta att det generellt finns ett stort intresse för hälsofrågor på arbetsplatserna, men också arbetsplatser där frågorna har ganska låg prioritet.

- Helt klart behöver många arbetsplatser hjälp med sitt hälsoarbete, konstaterade Nitér.

Lena Wressel, Previa, framhöll att de företag som satsar målinriktat i sitt hälsoarbete också får positiva resultat.

Bakom Arbetsfriska Dalarna står länsstyrelsen, Arbetsmiljö-verket, Dalarnas kommunförbund, Företagarna, Försäkringskassan, högskolan, Korpen, landstinget, LO, länsarbetsnämnden, SACO, Svenska kyrkan, Svenskt näringsliv och TCO.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons