Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska p-syndarnastoppas

Annons

- Hur tänker folk? Här kommer aldrig ett utryckningsfordon fram, suckar polisassistent Daniel Hagthorpe, tar fram blocket och börjar skriva. Den röda Volvon från Stockholm är bara en i raden av felparkerare.

Det är måndag kväll, klockan är kvart i sju och snart börjar hockeymatchen Leksand-Djurgården och hockeypubliken blir allt djärvare i sin parkering för att komma så nära arenan som möjligt men ändå en bit bort så man inte hamnar i flaskhalsen efter matchen.

I tjugo minuter har Hagthorpe och kollegan Börje Hoback stått vid trekanten i korset Hjortnäsvägen/Movägen och lyckats förhindra parkering på båda sidor av den smala gatan.

- Vi märker att det bli bättre när vi är ute, men det beror ju också på hur många besökare som kommer, säger Börje Hoback innan han hastar iväg till ett glatt gäng som mitt franför polisen lyckas klämma in halva bilen på ett minimalt utrymme.

"Oj, det här blev inte så bra", konstaterar föraren och fortsätter längre ned längs den trånga gatan.

De boende i området närmast arenan har i flera år påpekat olägenheten med bilar både mitt i vägen och i bland även ända uppe på garageinfarten. Grönytor som parker och lekplatser blir ständigt sönderkörda av tunga bilar på otjälad mark.

Oro finns också att något ska hända och att ambulans eller utryckningsfordon inte ska komma fram när det verkligen behövs.

Tillbud har också förekommit även om det var ett par år sedan.

- Vi har inget emot hockeyn i sig, men Leksands IF borde ta sitt ansvar och ha parkeringsvakter även på smågatorna för att se till att folk inte blockerar vägen, säger en av de boende till tidningen och fortsätter:

- Det ska inte behöva vara samhället som ska stå för det.

I dag är ansvarsfördelningen följande: Leksands IF ansvarar för arenan och en halv meter utanför den.

Kommunen ansvarar för vägar och gator och polisen har tillsynsansvar och ska se till att trafikreglerna efterlevs.

Fotnot: Måndagen den 9 januari var det 13 bilister som fick en parkeringsbot med sig hem från matchen. Det hade kunnat vara många fler.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons