Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Falun bli nöjesstad

Annons

Idén till föreningen kom till efter det att ett antal krogägare var eniga om att de tillsammans kan vara med och påverka både skola, kommun och myndigheter. Krögarföreningen vill till exempel ha gemensamma riktlinjer från kommunen för vad som gäller framöver.

- Efter nästa års val kanske vi kan få en plan för tre år framöver, så att vi vet om det lönar sig att köpa tält, båtbrygga eller vad det kan vara, säger Magnus Westberg.

- Ja, eller om vi ska lägga oss och dö, säger Iréne Stegeman, Kopparhatten.

Erbjudandet om att gå med i Krögarföreningen har gått ut till 65 krogar med utskänkningstillstånd. 20-30 stycken har nappat på idén, men föreningen hoppas på fler. Syftet med föreningen är inte att driva igenom enskilda krogars ärenden utan att på sikt kunna främja kroglivet i stan. Vid gårdagens möte kom till exempel rökförbudet på tal, liksom uteserveringsstaket.

Alla verkade överens om att rökförbudet som införs den 1 juni är positivt.

- Det kommer att bli mycket bättre. Manhattan har rökförbud, då måste det funka i Falun. Problemet är det där med lukten, utan rök känner man kroppslukter och annat, det har de märkt av i Norge, säger Magnus Westberg.

- 85 procent av rökarna tycker att det är bra så då gynnar det ju alla, säger Gunilla Nordlinder, Slussbruden.

Föreningen är även överens om att en stad utan ett fungernade krogliv är en död stad och att de på sikt ska kunna få fart på samarbetet med kommunen och därmed jobba för en turistvänlig stad.

- Det kanske kan bli lättare att få alla att informera Turistbyrån om öppettider och om olika evenemang, säger Åsa Svedjetun på Centrala stadsrum.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons