Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska dalfolket lockas att bli kvar

Annons

- Vi vill med vårt initiativ ge uppmuntran och stöd till medborgarna att hitta idéer för att göra saker och ting ännu bättre i vårt landskap, säger Wahlbäck, före detta landstingsråd, och Perers, fullmäktigeordförande i Avesta.

Kort går framsyn Dalarna ut på att:

På hundra ställen i länet, från Folkets Hus till stadsdelslokaler, från byar med tio bofasta till stadens larm, ska medborgare bjudas in till diskussioner.

Dessutom blir det konkreta samtal med ledare - och en teaterpjäs, skriven av Hans Sjöberg.

- Jag har flera gånger tidigare varit med och tagit fram utvecklingsplaner för Dalarna.

- Men nu får medborgarna själva vara med i processen. Medborgarna blir operatörerna. Engagerade människor i länet får diskutera hur Dalarna ska levas och utvecklas. Det här kan bli en succe. Fortbildningen lever, säger Wahlbäck.

Författaren Hans Sjöberg har skrivit en pjäs - Vad väntar vi på? - som ska inleda varje arrangemang (spelas av Bengt Erlandsson).

Sjöberg har intervjuat ett hundratal personer innan han skrev texten och säger så här:

- Bilden är ganska klar för mig. Många är pessimistiska inför framtiden, många är positiva. De flesta är otåliga och känner frustration över att inget händer. Men det finns en kraft i det. Med det som utgångspunkt skrev jag texten och min förhoppning är att pjäsen ska tända ivern att diskutera, säger Sjöberg.

1,5 miljoner kostar arrangemanget - och bakom den ideellt arbetande projektgruppen står bland annat Bildningsförbundet, landstinget, länsstyrelsen och Sparbanksstiftelsen.

Projektet att nå ut till 100 platser är unikt. I september startar det och målgången är sent i vår nästa år.

- Det här är jordens chans för våra toppolitiker att komma ut och höra vad medborgarna säger. Vi hoppas att den här turnen ska leda till att folk kan bo kvar där de vill och att idéer kan förverkligas, konstaterar Wahlbäck.

Fakta | Framsyn Dalarna

En turne - med diskussioner och teaterpjäs - som ska arrangeras på 100 ställen i Dalarna under hösten 2005 och våren 2006.

Platser blir bygdegårdar, församlingshem, skolaulor, nykterhetslokaler och stadsdelslokaler.

Starten sker i Borlänge (Torsång 6 september). Därefter: Smedjebacken, Leksand, Säter, Avesta, Vansbro, Mora, Gagnef (2005), Falun, Hedemora, Ludvika, Malung, Orsa, Rättvik och Älvdalen (2006).

Bland samtalsledarna märks Astrid Assefa, Anders Åkerlund, Ronny Svensson, Mats Isaksson, Anneli Jonsson, Åsa Westman, Karin Perers och Christer Wahlbäck.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons