Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Beskow stoppa brotten i Orsa

Annons

Orsa har sedan tidigare ett brottsförebyggande råd, och styrelsen för den har även fått kommunstyrelsens uppdrag att upprätta en plan för det brottsförebyggande arbetet.

- Det här är ett arbete som pågår i hela Dalarna och där polisen både är positivt inställd och pådrivande, förklarar Ann Beskow.

I Orsa har styrgruppen för brottsförebyggande rådet under hela hösten formulerat det förslag till handlingsprogram som nu närmast ska behandlas av kommunstyrelsen.

- I styrgruppen representeras kommunen av både politiker och tjänstemän. Dessutom finns representanter för polis, näringsliv och ungdomsrådet.

- Det här har gett en plan med en styrgrupp och fyra underavdelningar. Det ska också poängteras att det för varje grupp finns en "röd tråd" hur arbetet ska bedrivas. Det viktiga är ju att arbetet blir utfört och att grupperna inte finns i planen enbart för att det ska se bra ut.

I den genomtänkta planen finns de flesta situationer förberedda där barn och ungdomar kan behöva extra stöd för att få så bra levnadsvillkor som möjligt.

- För att driva arbetet kring brottsförebyggande rådet vidare, måste vi också kunna mäta våra framgångar. Lika viktigt är det att kunna se om utvecklingen går åt fel håll inom något område. Därför är en redovisning av utvecklingsläget i kommunen mycket betydelsefull när det gäller att avgöra vad som behöver göras för att vända negativa trender.

- För att få en bild av hur arbetet med brottssförebyggande rådet fortlöper, ska det göras ett välfärdsbokslut vart tredje år. Där sammanställs och utvärderas de mål och delmål som finns i handlingsplanen, och blir sedan ett styrmedel för den fortsatta verksamheten, förklarar Ann Beskow.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons