Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket var den valfriheten värd

Annons

I tv-programmet Faktum föreslogs ironiskt att man enligt modell "judestjärnan" skulle låta alla arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade bära ett stort synligt märke. Så att alla kunde se vilka som är lata eller simulanter.

Men för regeringen borde detta tas som ett allvarligt förslag. Under devisen "den som inte arbetar ska inte heller äta" glufsar de själva i sig lyxmat utan att göra annat än skada. Även deltidsarbetande ska sättas åt genom att undantas skattesänkningen.

Detta av partier som tidigare talat om valfrihet för småbarnsföräldrar. Så mycket var den tanken värd.

När a-kassa och sjukpenning sänktes förra gången ökade svartjobben enormt.

Människor måste ju försörja sig, betala lån och hyra. Bankerna fick inte in några pengar och krävde kompensation av skattebetalarna.

Toppolitikerna, som sällan varit norr om Valhallavägen på Östermalm, tror att villaägare enbart är rika människor, eftersom så är fallet i storstäderna. Att många bor i hus med låga löner och pensioner i mindre orter och glesbygd känner de inte till.

En kraftig sänkning av a-kassan efter 200 dagars arbetslöshet kommer att leda till obetalda skulder och tomma osäljbara hus. För inte ens tyska turister vill väl köpa hus i centrala Långshyttan och andra småorter.

Var de arbetslösa sen ska bo är frågan. Men Frälsningsarmén finns ju.

När det gäller miljön spelar det däremot ingen roll vilka som har makten i Sverige. För att dra ner oljeberoendet skulle det inte räcka med att "ta bussen", som makthavarna så käckt föreslår.

Hela det moderna samhället skulle behöva göras om. Det kräver närhet till arbete, skolor, daghem, affärer. Det kräver stopp för onödiga flygresor, motorsport, påkostade idrottsanläggningar, ja hela vår livsstil.

För att inte tala om krig. Vem tror att någon regering i världen skulle kunna genomföra detta?

För att återgå till detta med arbete: En läkare i landstinget som lagar brutna ben och fixar till leder så att folk kan arbeta igen räknas i dag till den "tärande" sektorn. Startar han eget och lyfter fallna rumpor och tappade hakor är han plötsligt "närande".

Ett biträde som tar hand om servicen runt den sjuke är också "tärande". För att bli närande borde denne öppna eget. Till exempel spå i Tarotkort eller syssla med healing.

På vår fortsatta väg mot katastrofen borde vi i alla fall få slippa fattigsamhället.

Låt en majoritet av dagens politiker övergå till a-kassa!

EVA ELLNEFORS

Mer läsning

Annons