Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket koldioxid lagrar skogen i Dalarna: "En fantastisk resurs när den växer"

Den 21 mars infaller internationella skogsdagen. Inför detta vill Skogssällskapet framhålla hur mycket koldioxid det finns lagrad i vår skog samt vilken nytta skogen gör.
Enligt Skogssällskapet finns det i Dalarna 290 miljoner ton koldioxid lagrad i den växande skogen.

Annons
Enligt Skogssällskapet finns det i Dalarna 290 miljoner ton koldioxid lagrad i den växande skogen.

Mer läsning om Kulturredaktionens artikelserie om Skogen, för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Artikelserien Skogen: Skogen är min stora, pinsamma kunskapslucka

Kristendomen gjorde skogen till skräckens hemvist: "Naturen dräneras på ande"

Ny kulturserie: Idealiserad och industrialiserad - för vem finns skogen till?

SÅ KÖPER DU PLUS

I ett pressmeddelande inför internationella skogsdagen skriver Skogssällskapet att Sverige består till 70 procent av skog, vilket motsvarar ungefär 88 miljarder träd.

"Utan den klimatnytta som skogen bidrar till runt om i världen skulle vi redan i dag haft en klart mycket varmare värld. Den svenska skogen binder lika mycket koldioxid som vi i Sverige släpper ut från transporter, bostäder och jordbruket", skriver sällskapet i pressmeddelandet.

– Eftersom mängden skog i Sverige ökar så ökar också lagringen av koldioxid. Skogen är en fantastisk resurs när den växer. Samtidigt kan skogen bli klimatsmarta material som ersätter olja och andra fossila råvaror. En nödvändighet om vi ska kunna minska utsläppen i enlighet med Parisavtalet, säger Lennart Nilsson, skogsförvaltare på Skogssällskapet i Falun, i pressmeddelandet.

För Dalarnas del har länet i dagsläget omkring 290 miljoner ton koldioxid lagrad i den växande skogen. Skogssällskapet anser att det är bra för klimatet att sköta skogen aktivt.

För Dalarnas del har länet i dagsläget omkring 290 miljoner ton koldioxid lagrad i den växande skogen. Skogssällskapet anser att det är bra för klimatet att sköta skogen aktivt.

– För klimatet är det bra med en hög tillväxt och ett aktivt brukande av skogen. Då binder vi både mer koldioxid, och får dessutom ut mer råvara från skogen – som kan ersätta fossila råvaror. Mängden skog i Sverige ökar kontinuerligt, därmed ökar också koldioxidlagringen. När träden avverkas planterar skogsägarna nya som fortsätter det viktiga kretsloppet att binda koldioxid, säger Lennart Nilsson.

Skogssällskapet vill gärna hjälpa landets skogsägare att sköta sin skog.

– Det är viktigt att plantera och välja trädslag efter markens förutsättningar och att röja och gallra så att träden växer optimalt. Skog som sköts och brukas aktivt binder mer koldioxid, och förbättrar klimatet, säger Lennart Nilsson.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons