Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många personer väntar på organ i Dalarna

Just nu väntar ett 30-tal personer i Dalarna på nya organ. Men väntetiden är lång – i vissa fall uppemot 3 år. Under den här veckan satsas det därför extra hårt på att få fler att ta ställning i donationsfrågan.

Annons

Maria Ruth, donationsansvarig sjuksköterska Falu lasarett.

Den 10-16 oktober infaller den nationella donationsveckan, vars syfte är att uppmärksamma och sprida information om organ- och vävnadsdonation.

Undersökningar visar att åtta av tio svenskar ställer sig positiva till donation. Det är dock endast hälften som har informerat anhöriga, anmält sig donationsregistret eller fyllt i ett donationskort. Därför trycker man hårt på vikten att faktiskt ta tydlig ställning i frågan.

Under veckan kommer Maria Ruth, donationsansvarg sjuksköterska, och Malin Alanentalo, hornhinnedonationsansvarig sjuksköterska, att finnas på plats i lasarettets huvudentrén för att informera och svara på frågor om organ- och vävnadsdonation.

Även Maria Nygårds-Jakobsson, narkossköterska på anestesin, kommer att delta en av dagarna.

– Att ta ställning i frågan om organdonation är viktigt eftersom det underlättar för de närstående så att de slipper fatta beslutet åt dig. Genom att säga ja till organdonation kan du hjälpa upp till åtta svårt sjuka människor till ett fortsatt liv efter din död, säger Maria Ruth i ett pressmeddelande.

I Dalarna finns totalt ett 30-tal personer som just nu väntar på att få nya organ. Främst handlar det om njurar. Det råder även brist på hornhinnor – något som gjorde att landstinget i somras startade ett statligt finansierat projekt för att öka antalet donatorer.

Väntetiden varierar, men det är inte ovanligt att det kan ta uppemot tre år.

– Att väntetiden är lång beror främst på bristen på organ. Fler organ- och vävnadsdonatorer behövs. Men det är också så att även om man har sagt ja till organdonation är det inte alltid som det går att ta till vara organ eller vävnad från den döde. Det är många faktorer som ska stämma för att en donation ska vara möjlig, säger Maria Ruth.

Kriterierna för att få bli donator är nämligen många. Donator måste ha avlidit i total hjärtinfarkt på en intensivvårdsavdelning under pågående respiratorbehandling. Dödsfallet måste också konstateras med direkta kriterier, det vill säga kännetecken som är förenliga med total hjärtinfarkt.

Ladda hem nya versionen av DT:siPhone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-App här

Har du en Iphone ladda ner Dala-Demokratens appen här!

Har du en Android laddar ladda ner Dala-Demokratens appen här!

Mer läsning

Annons