Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många lodjur får skjutas i licensjakten

Nu har Länsstyrelsen fattat beslut om licensjakt på lodjur i Dalarnas län, som startar den 1 mars. Totalt får sex lodjur fällas inom det beslutade jaktområdet.

Annons

Läs också [+]: Ung jägares jakttorn sågades och höggs sönder och samman: "Bedrövligt"

Jaktområdet sträcker sig över ett område i sydöstra Dalarna. Områdets gräns följer E16 från Hofors genom Falun och Borlänge till Vansbro. Från Vansbro är fortsätter områdets gräns längs väg 26 söderut till länsgränsen. Jaktområdet har beslutats utifrån skadenivåer och täthet på lodjur och tamdjursbesättningar.

Läs också: Licensjakten 2018: Sex vargar får skjutas inom Flatenreviret – "Målet är att öka acceptansen för varg"

- Enligt det senaste inventeringsresultatet finns det ungefär 65 lodjur i Dalarna. Det långsiktiga förvaltningsmålet, fattat av Dalarnas viltförvaltningsdelegation, innebär att Dalarnas län ska ha mellan 36 och 65 lodjur. Samtidigt ska skador på tamdjur inte öka i länet, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på Länsstyrelsen Dalarna, i ett pressmeddelande.

Läs också [+]: Vargspanaren Håkan fick bilen vandaliserad: "Vill markera att jag inte är önskvärd i skogen"

Totalt får sex lodjur skjutas i licensjakten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

På fredagen beslutade länsstyrelsen att totalt sex lodjur får skjutas i Dalarna under licensjakten. Länsstyrelsen skriver i pressmeddelandet att beslutat syftar till att bibehålla populationen inom länets förvaltningsmål och också minska risken för ökade skador på tamdjur.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons