Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många lärare är inte i skolan

I dag presenterar Lärarförbundet "Frånvarorapporten", som visar att drygt 38 000 utbildade lärare i landet jobbar inom andra yrken.

Annons

Enligt ett pressmeddelande från Lärarförbundet behöver skolorna i Dalarna rekrytera 2 000 lärare fram till 2019. Samtidigt finns det 1 500 lärare som inte längre jobbar i skolan, vilket är 17 procent av de utbildade lärarna i länet.

Om 60 procent av de 1 500 lärarna skulle komma tillbaka till läraryrket skulle det innebära ytterligare 900 lärare som jobbar i klassrummen i Dalarna.

– Många lärare lämnaryrket med sorg i hjärtat. Att vara lärare är ett kvalificerat och utmanande yrke som med rätt förutsättningar är ett riktigt drömjobb. Men idén om vadläraryrket skulle kunna vara räcker inte. Vi ska inte tro att fler vill bli lärare eller att de som utbildat sig kommer att stanna kvar om lönen och villkoren inte är konkurrenskraftiga, säger förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand i pressmeddelandet.

Enligt Lärarförbundet är några faktorer som skulle kunna locka lärare tillbaka till skolan högre lön, rimliga arbetsvillkor och större möjlighet att styra över arbetssituationen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons