Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många hemlösa finns i Dalarna

/
  • Någon uppgift om hur många som är i akut hemlöshet i Dalarna, det vill säga sover utomhus eller i offentliga utrymmen, finns inte. Men i exempelvis Borlänge känner Rias föreståndare Birgitta Ekström till fyra personer som har en tillfällig bostad i källare och trappuppångar.
  • Hemlösa har tidigare sovit under

Socialstyrelsens kartläggning av hemlösheten i Sverige har presenterats och flest hemlösa personer finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.
I Dalarna är Borlänge den kommun som hade flest hemlösa när mätningen gjordes under veckan 2–8 maj 2011.
I Borlänge var då 196 personer hemlösa, i Falun 132 personer och i Avesta 71 personer.

Annons

Övriga dalakommuner har långt färre hemlösa. Ludvika som ligger på fjärde plats i statistiken har 29 hemlösa, Leksand 25, Hedemora 17, Gagnef 16, Mora 14, Rättvik 9, Malung-Sälen 8, Orsa 5 och Säter 4.

I Vansbro och Älvdalen anges inte antalet då det där rör sig om 1-3 hemlösa. Smedjebacken är den enda kommunen i länet som inte hade någon hemlös när mätningen gjordes.

Socialstyrelsens kartläggning visar att hemlösheten har ökat i alla hemlöshetssituationer sedan den förra mätningen som gjordes 2005. Personer i akut hemlöshet, då menas de som antingen sover utomhus eller på akutboenden från natt till natt, har däremot minskat sedan den mätning som gjordes senast, 2005. Då saknade 950 personer i landet helt boende och levde utomhus eller i offentliga utrymmen.

Den nya kartläggningen visar att 280 personer helt saknade boende. Samtidigt har personerna i de mest akuta boendelösningarna, som härbärgen, ökat.

Den stora ökningen av inrapporterade hemlösa personer gäller främst personer som bor i relativt långsiktiga boendelösningar, som till exempel försökslägenheter, träningslägenheter och bostäder med sociala kontrakt.

Boverkets statistik visar att denna typ av boendelösningar har ökat och att socialtjänsten blivit en allt större hyresvärd för personer som inte blir godkända på den ordinarie bostadsmarknaden. Nästan hälften av de personer som ingår i kartläggningen finns i dessa mer långsiktiga boendelösningar. Och här finns många barnfamiljer.

Någon uppgift om hur många som är i akut hemlöshet i Dalarna finns inte, men i exempelvis Borlänge känner Rias föreståndare Birgitta Ekström till fyra personer som har en tillfällig bostad i källare och trappuppångar.

Och antalet hemlösa totalt i Borlänge har ökat på senare tid.

– Framför allt är det en markant ökning av unga hemlösa och det är riktigt oroande, säger hon och fortsätter:

– Kommunen är väl medveten om problemen och är villiga att satsa. De tycker som vi att situationen är akut. Vi hade ett möte med bland andra kommunalrådet Kenneth Persson i början av veckan och bestämde då att få till stånd en gemensam träffpunkt för att hitta lösningar.

Birgitta Ekström konstaterar att det största problemet är att det nästan inte finns några lediga lägenheter i Borlänge.

– Och de lägenheter som finns är våra vänner inte attraktiva att hyra ut till. Enda lösningen verkar vara lagstiftning, att alla får samma rättigheter på bostadsmarken, åtminstone i de kommunala bostäderna.

Hon efterlyser fler akutplatser i Borlänge.

– Ja, och det är bråttom. Ett stödboende med fyra platser räcker inte, säger hon.

Mer läsning

Annons