Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många fall av hiv i Dalarna

450 nya fall av hiv rapporterades i Sverige under 2016.
Sedan sjukdomen blev anmälningspliktig 1983 har därmed cirka 12 000 fall anmälts

Annons

Det visar statistik som Folkhälsomyndigheten har sammanställt för Nyhetsbyrån Siren inför världsaidsdagen den 1 december.

– De flesta fall anmäls i storstäderna, Stockholm, Göteborg och Malmö. Vissa län har bara ett handfull fall per år, säger Maria Axelsson, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Under perioden 1983-2015 har totalt 172 fall av hiv rapporterats i Dalarna.

I Dalarna lever cirka 130 i dag personer med hiv.

På Världsaidsdagen, World Aids Day (WAD) uppmärksammas de som lever med hiv och minnet av de som dött i aids.

Dagen har uppmärksammats internationellt i över 25 år och kommer även i år att uppmärksammas av Landstinget Dalarna.

Ett pressmeddelande berättar att medarbetare från smittskyddsenheten på Landstinget Dalarna kommer att vara på plats i huvudentrén vid Falu lasarett för att uppmärksamma och informera besökare om dagen.

– Vi vill öka kunskapen om hiv och hur det är att leva med hiv i Sverige i dag. Det finns fortfarande många förutfattade meningar om vad sjukdomen innebär, hur hiv smittar och hur man kan skydda sig. Att leva med hiv innebär ofta att bli bemött med okunskap, fördomar och obefogad rädsla eller avståndstagande. Genom att prata om hiv kan vi bidra till att minska diskriminering av hiv-smittade och få fler att testa sig, säger Olle Hjärp, HIV/STI-samordnare Landstinget Dalarna.

FAKTA: 5 snabba om hiv i dag

Hiv betyder humant immunbristvirus och är ett virus som angriper immunsystemet.

Behandlingen är numera så effektiv att den sänker virusnivån till praktiskt taget noll.

Användning av kondom är det absolut bästa sättet att minimera risken att viruset överförs till andra vid sexuella kontakter.

Om behandlingen av hiv är välinställd är den förväntade livslängden hos den som lever med hiv jämförbar med livslängden hos den som inte har hiv.

Det röda bandet är sedan 1991 den internationella symbolen för medvetenhet om hiv och aids. Genom att bära ett Red Ribbon kan du stödja arbetet till förmån för personer som lever med hiv.

Källa: Landstinget Dalarna

Mer läsning

Annons