Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många dalabor har haft en ekonomisk kris

Har du haft skralt i plånboken på sistonde? Då är du knappast ensam. Totalt tolv procent av dalaborna uppger att de haft en ekonomisk kris under det senaste året.

Annons

Det är vanligare bland kvinnor att ha haft en ekonomisk kris.

Tolv procent av dalaborna har haft en ekonomisk kris det senaste året. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten, som sammanställts av Nyhetsbyrån Sirén.

Det är strax under rikssnittet som för åren 2013-2016 ligger på 13 procent. Högst är siffrorna i Gotland och Örebro län – 16 respektive 15 procent. Kronoberg och Blekinge, som båda landar på nio procent, har de lägsta.

Det är vanligare bland kvinnor att ha haft en ekonomisk kris. Snittet i landet som stort ligger på 14 procent, medan männens snitt är 11 procent. I Dalarna landar siffrorna på 13 respektive 12 procent.

Över åren ses en sjunkande trend.

– Överlag är det färre svenskar som tycker att deras privata ekonomi har försämrats. Från 2008 har den andelen gått ner, säger John Magnus Roos, forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

En ekonomisk kris defineras, enligt Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät 2016, som att man någon gång under det senaste året haft problem med att kunna betala mat, hyra och räkningar.

– Konsumtion handlar om vanebeteende, och om man ligger på gränsen till privatekonomisk kris och sedan får mindre pengar att röra sig med, så ändrar man ändå inte sin konsumtion. Men andelen svenskar som uppger att de konsumerar för mer än vad de har råd till har minskat, säger John Magnus Roos, till Nyhetsbyrån Siren.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons