Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så låter Kalle Moraeus bidrag till Melodifestivalen: "Levererar naturromantik"

Artikel 4 av 9
Kalle Moraeus i Melodifestivalen 2018
Visa alla artiklar

Dubbel latinopop varvas med folkmusik och pampig sång när Melodifestivalen går in på sin tredje vecka.
Och så Jessica Anderssons "Party voice", ja, en partystänkare precis som det låter.

Annons

Läs mer: Kalle Moraeus inför Melodifestivalens tredje deltävling: "Jag hetsar inte upp mig" [+]

Lite av varje är ett beprövat recept i Melodifestivalen, och det plockas fram när den tredje deltävlingen ska avgöras i Malmö arena på lördag.

Förra veckan var det Samir & Viktor som bjöd på en "na, na, na"-slinga i "Shuffla", nu är det forne "Idol"-vinnaren Martin Almgrens kör. I övrigt är likheterna små. Almgrens "A bitter lullaby" är en pampig popdänga, som gjord för publiken i Malmö arena, med starka countryvibbar om att kämpa på när livet är tungt.

Läs också: Spelbolaget om Kalle Moraeus chanser att nå finalen i Melodifestivalen

"Stark" är Barbi Escobars bidrag, modern upptempo på svenska, och även här är budskapet att kämpa och aldrig ge upp. Moncho debuterar i Melodifestivalen, precis som de tre artisterna före honom, och står för veckans första latinodänga med låten "Cuba libre". En spritdoftande rap-sång om drinken, där Moncho rimmar sig igenom rader om att hänga vid poolen under solen. Med andra ord en energiinjektion med vibbar från Latinamerika, och som just därför rent genremässigt kan stå i kamp mot latinoveteranen i sammanhanget. Men mer om Mendez senare.

Att "Party voice" är precis som titeln antyder, en partydänga, har redan sagts. Dansskorna som togs fram till "Cuba libre" kan behållas på när Jessica Andersson äntrar scenen. Hon tar popschlagern till en samtida nivå och därmed är det långt ifrån hennes tidigare hits i Melodifestivalen.

Kontrasten är stor till deltävlingens femte artist. Roger Pontare? Låter faktiskt lite så, men nej. Det är Kalle Moraeus som ställer sig på scenen och levererar naturromantik, och han gör det som så ofta tillsammans med Orsa Spelmän. "Min dröm" är ungefär precis det man kan förvänta sig av Moraeus - en bas av polska, fioler, folkmusik och en värmande text om berg och dalar.

Bildextra: Kalle Moraeus genom åren - Melodifestivaler, tv-inspelningar och kulturpriser [+]

Dotter debuterar i Melodifestivalen med låtskrivare som på senare år tagit svenska bidrag till Eurovision. Så på papperet ser det bra ut för "Cry", en av årets hittills modernaste popballader. Oddsen är låga redan innan tävlingsveckan startat på allvar.

Mendez är latinon som kom tvåa med "Adrenaline" i Melodifestivalen 2002, och när han är tillbaka i tävlingen slår han följe på Despacito-trenden. "Everyday" börjar förstås med några ord på spanska. Här handlar det om att leva livet _ "lalalalalife" _ genom latinamerikanska rytmer om sol och glädje.

Melodifestivalens tredje deltävling avgörs på lördag och sänds i SVT1 klockan 20.00.

John Alexander Sahlin/TT

Läs också: Kalle Moraeus inspireras av "Guld-Stina": "Det blöta i ansiktet var också en glädjetår" [+]

Fakta: Startfältet i Malmö

1. Martin Almgren: "A bitter lullaby"

2. Barbi Escobar: "Stark"

3. Moncho: "Cuba libre"

4. Jessica Andersson: "Party voice"

5. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän: "Min dröm"

6. Dotter: "Cry"

7. Mendez: "Everyday"

Alla artiklar i
Kalle Moraeus i Melodifestivalen 2018
Annons