Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så långt har våren kommit i Dalarna – forskningsprojekt efterlyser vårtecken

Våren har blivit försenad, men nu är den äntligen här. Under valborgshelgen uppmanas allmänheten att rapportera in vårtecken till projektet Vårkollen.

Annons

Här kan du skicka in dina vårbilder till oss!

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Vårkollen är ett medborgarforskningsprojekt som Svenska Botaniska Föreningen genomför i samarbete med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet. I projektet, som genomförts varje år sedan 2015, uppmanas allmänheten att rapportera in vårobservationer från hela landet. Det kan handla om blommande vitsippor och tussilago eller björkarnas lövsprickning.

Syftet med projektet är att analysera hur klimatförändringen har påverkat vårens ankomst i i olika delar av landet. Tidigare år har tusentals observationer rapporterats in.

– Vi vill stimulera intresset för att spana efter vårtecken och gläds år den stora uppslutning Vårkollen fått tidigare år. Det är också roligt att kunna visa att vårteckenspanare bidrar till vetenskaplig kunskap, säger Eva Waldemarson, ordförande i Svenska Botaniska Föreningen, i ett pressmeddelande.

Mellan den 29 april och den 1 maj kan man rapportera in vårtecken till Vårkollen. Den 2 maj kommer resultatet att redovisas.

Här kan du rapportera in vårtecken till Vårkollen.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons