Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan du jaga bort skatorna

Annons

I gårdagens tidning fanns ett antal råd och tips till fågelvännerna om julmaten från naturvårdaren Staffan Müller i Leksand. Efter det har flera tips kommit till redaktionen och vi besökte därför Börje Vestman i Falun som hittat en effektiv lösning på skatornas härjningar i fågelmaten.

Lösningen heter klädgalgar, i plast eller ståltråd.

Förra året hade Börje stor problem med att den buffé av fågelmat som han dukat upp i trädet utanför lägenheten blev drabbada av giriga snyltgäster.

- Skatorna flög in talgbollarna och nötpåsarna och gjorde hål i nätet. Fågelmataren välte de så att innehållet rannn ut.

Det var när hustrun gick till en tygaffär för att hitta material till en extra skyddspåse mot skatangrepp på talgbollarna som paret fick tipset om att i stället använda galgar. Börje kan intyga att metoden fungerar.

När skatorna flyger mot fågelmaten slår de vingarna i galgarna, obehagligt nog för att avskräcka från fler besök. Galgarna har Börje hängt under påsarna med jordnötter och talgbollar. Till fågelmataren har Börje gjort hål i plasten för att fästa galgarna. Men det finns några knep för att få metoden att fungera.

- Först hade jag bara två galgar på fågelmataren. Då kom skatorna ändå dit och välte den så att solrosfröna rann ut. Nu har jag fyra galgar under och det fungerar perfekt.

- Skatorna kommer fortfarande hit lite då och då, men då sitter de på marken, säger Börje som fått en hel del frågor om varför galgarna sitter i trädet.

En annan snyltgäst vid fågelbordet, om än inte lika ovälkommen, är ekorren.

- Den klättrar ner för grenarna. Sen har den tagit tag i nötpåsen och fått med sig hela påsen upp. Samma sak har hänt med talgbollen.

I ett försök att stoppa även ekorrens tjuvätande har Börje bytt från garn till ståltråd som upphängning.

- Men då åker han bara nerför tråden, säger Börje som trots matstölden uppskattar underhållningen som ekorrens besök ger.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons