Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gör du klipp på klappen

Annons

- Det kan hänga ihop med att de flesta stora butikskedjor har öppet köp eller bytesrätt. Men alla butiker har det inte. Fråga! forsätter hon.

Konsumentvägledarna i Falun och Borlänge har samlat en rad tips konsumenter i juletid.

"Spara alla kvitton!" är en uppmaning.

- Den konsument som ska reklamera en vara måste kunna visa var och vad man handlat, och till vilket pris. Då är kvittot bästa sättet, säger Veronica Lidman Ek.

- Visst kan det fungera ändå, eftersom många känner igen sina egna produkter. Men ibland kan det bli tvärstopp, fortsätter hon.

När det blir dags för mellandagsrea finns också en del att tänka på:

- Många tror att man inte kan klaga på fel på en vara som man köpt på rea. Men visst kan man det. Konsumentköplagen gäller även här, säger Veronica Lidman Ek.

Här är konsumentvägledarnas bästa tips i julhandeln:

3 Handla gärna klapparna på öppet köp. Då kan du lämna igen en felfri och oanvänd vara inom överenskommen tid och få pengarna tillbaka. Men kom ihåg att du måste fråga om öppet köp, det är ingen laglig rättighet. Se till att det antecknas på kvittot hur länge du har öppet köp, om det inte är förtryckt.

3 Bytesrätt betyder att du får byta till en ny vara eller få ett tillgodokvitto. Inte heller bytesrätt är någon laglig rättighet, så du måste fråga butiken. Se till att det antecknas på kvittot hur länge du har bytesrätt.

3 Handlar du julklappar via internet eller postorder har du rätt att ångra köpet inom 14 dagar från den dag du mottagit varan. Varan ska återsändas i oförändrat skick och vissa varor är undantagna. Kolla upp internetföretaget innan du beställer och betala inte varan i förskott!

3 På julmarknad och på rea gäller samma regler som vanligt om det är fel på varan. Se till att få handlarens namn, adress och telefonnummer om du köper något på marknad. Då vet du vart du ska vända dig för att klaga.

3 Kolla att leksakerna du köper är CE-märkta.

3 Handla gärna miljövänligt när sådana alternativ finns.

3 Undvik i största möjliga mån att handla klapparna på kredit.

3 Spar alla kvitton! Eftersom du har tre års reklamationsfrist bör kvittot sparas i minst tre år.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons