Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar du utgifterna

Annons

För många är det tre långa dagar kvar till löningen på fredag. Decemberlönen kom redan före de kostsamma jul- och nyårsfestligheterna och nu börjar det sina i såväl plånbok som skafferi.

-Semestermånaderna är också dyra, men på semestern kan man välja bort kostnader på ett annat sätt. Julen är mer kravfylld och förknippad med en massa måsten som kostar, säger Ann-Christin Rudholm.

Trots att väldigt många har det knapert så här mot slutet av januari är det inget man pratar öppet om.

-Man pratar om allt annat, men inte om hur man klarar ekonomin. Det vore bra om fler vågade prata om det, för man är långt ifrån ensam, säger Rudholm som dagligen möter Falubor med behov av hushållsekonomisk rådgivning.

Januari är en tuff månad, men också en ypperlig månad att få en bättre överblick på familjens utgifter.

-Gör en enkel budget, tipsar Ann-Christin. Skriv upp alla fasta utgifter från 2006, summera och dela på tolv så får du ett snitt på hur stora de fasta utgifterna är varje månad.

Om man därefter jämför hushållets inkomster med utgifterna så blir det tydligt hur mycket pengar man har att röra sig med varje månad.

-Det är just pengarna man får över som man inte har kontroll på. Pengarna försvinner men man vet inte riktigt vart, säger hon.

En stor del går till mat och andra dagligvaror och enligt Rudholm är matkontot den post som kan påverkas mest. Hon ger några tips som kan spara hundra- lappar varje månad:

-Storhandla torrvaror en gång i månaden.

-Planera maten och veckohandla istället för att småhandla varje dag.

-Gör större kok på helgerna så att det räcker till matlådor. Med bara matlådor istället för ute- luncher gör man en besparing på omkring 1000 kronor varje månad.

- Handla mat när du är mätt så frestas du inte till alla extra småköp som blir stora pengar i slutändan.

-Det låter kanske tråkigt, men kassabokföring är också ett bra tips. Ta till vara alla kvitton och summera varje månadsslut. Det gäller att göra sig medveten om vad man handlar för att kunna påverka ekonomin, säger hon.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons