Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så enkelt får vi bra vård

Annons

Sjukstugan på gågatan i Avesta bekymrar en del innevånare. Den står till synes tom och öde. Har VIGAH gett upp? Därför finns anledning att backa och peka på anledningen till stugans tillblivelse.

På försättsbladet till VIGAH:s första lilla broschyr kan man läsa: Är detta landstingets vision av sjukvården i Södra Dalarna? Och under det en bild av en liten sjukstuga.

Den står nu på gågatan som en symbol för hur vårt landsting ser på Avesta lasarett, där till och med medicinavdelningen vid flera tillfällen har varit hotad. Och där det hotet ingalunda är eliminerat.

Den ödslighet, som till synes präglar gågatans lilla "sjukstuga", är det som kan bli verklighet för vårt lasarett om den utvecklingen under senaste decenniet tillåts fortsätta. Det är stugans uppgift att berätta i dag.

Landstinget vision är därför i många delar på kollisionskurs med vår vision:

Ett lokalstyrt och ägt lasarett, helt eller delvis. Entreprenörstyrt - kooperativt, producentkooperativt eller bolagsägt - verksamhet i en vårdgalleria.

En verksamhet i utveckling inte i avveckling.

Rejält breddat underlag i avtal med Västmanland. De som i det länet har närmast till vårt lasarett ska få använda det på samma sätt som Södra Dalarnas befolkning.

De vårdcentraler, som har stora vakanser, släpps ut på entreprenad.

Det sjuttiotal vårdcentraler i landet som i dag drivs i den formen har inga vakansproblem. Politisk ideologi ska inte få stå i vägen för medborgarnas rättmätiga behov av kontinuitet i en husläkare som finns på plats mer än en vecka i taget.

Precis som nu betalas verksamheten med landstingsskatten, men du får mer för pengarna.

Så enkelt är det.

KURT LILJEGREN ULF BERG YVONNE LUNDBERG VIGAH

Mer läsning

Annons