Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så drabbas fjällturismen av den gröna vintern

Annons

Tolv av 67 liftar, nio av 110 pister så är läget i Sälenstjärnans backar i skrivande stund. Något som gjort att man ansett sig vara i behov av 50 av de 250 varslade.

Resterande säsongsarbetare får vänta på att kylan håller i sig och att snön faller.

-Allt eftersom det blir kallare och vi kan få fler pister åkfärdiga så kommer vi ta in dem och sätta dem i arbete, det är de införstådda i, vi har en ständig kontakt med alla, förklarar Jonas Mareniusson.

Säsongspersonalen som kom för att utbildas inför vinterns arbete strax innan jul möttes med varsel.

Trots det har många stannat kvar för att vänta på jobben.

-Visst fanns det en risk att sparka så många, men vi var tvungna att anpassa oss efter situationen och vi kunde bara hoppas att de ville stanna kvar ändå, säger Jonas.

En av de anställda som varslats och sedermera blivit uppsagd är Theres Pettersson från Pålsboda utanför Örebro.

Hon har full förståelse för att hon inte fått börja jobba. Många har åkt hem och fått frågan hur snabbt de kan vara på plats om snön skulle komma.

-Jag valde att stanna i Sälen eftersom jag är säker på att det kommer komma snö snart men det var många som åkte hem. Sälenstjärnan har gjort allt de kunnat och försett oss som stannat kvar med lite ströjobb för att vi ska vänta tills snön kommer, förklarar Theres Pettersson.

Huruvida detta kommer vara något återkommande klimatproblem ställer sig Jonas frågande till.

Efter att ha jobbat i Säleområdet sedan 1978 har han varit med om många olika vintrar men han tillstår att ingen varit så underlig som denna.

-Visst har det varit snöfritt förut men aldrig så varmt som det varit i år. Och eftersom vi nu har så pass utbyggt snösystem som täcker 85 procent av alla backar så är det viktigare med kyla än snö, säger Jonas Mareniusson.

Gästerna har hittills inte svikit helt utan de flesta har utnyttjat Sälenstjärnans snögaranti och bokat om stugor eller flyttat till annan anläggning.

Och trots att Sälenfjällen inte går på maxfart är det mesta igång ändå.

-Vi har inriktat oss på att servicen till de som kommer ska vara exceptionell istället, vi måste erbjuda det vi kan under omständigheterna för att alla ska trivas, avslutar Jonas Mareniusson.

KENNY ERICSSON TÄLLBERG

Mer läsning

Annons