Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så bra är arbetsgivarna på friskvård

Annons

Hur bra är din arbetsgivare på friskvård?

Nackspärr, huvudvärk, stress, magsår, utbrändhet...

Ja, ni har hört allt detta förr. Tidningarna skriver spaltmeter om åkommor vi drar på oss i vårt allt intensivare samhälle - både medicinska och psykosociala.

Fast långt ifrån alla mår förstås dåligt. Många går till sitt arbete varje morgon med ett leende på läpparna. Det kan delvis bero på vilket yrke och arbetsplats du valt, och hur mycket din arbetsgivare månar om din hälsa.

Tidningen kollade upp hur det står till med hälsoarbetet hos några företag i Falu kommun. Vi valde ut åtta av de större arbetsplatserna, ringde upp och ställde en rad frågor.

Som väntat var det svårt att ställa standardfrågor och få raka svar, eftersom förutsättningar och verksamhet varierar så stort mellan arbetsplatserna.

Till exempel har landstinget och Falu kommun så många olika förvaltningar, enheter och avdelningar som alla jobbar under eget ansvar när det gäller friskvård.

Därför blir svaren från Falu kommun ganska diffusa och det är svårt att få något helhetsgrepp om hälsoarbetet.

Malin Jonsson, friskvårdskonsulent på trafik- och fritidsförvaltningen, hävdar att det blir allt bättre.

-Vi har sedan 1997 arbetat strategiskt med friskvårdsfrågor. Vi började med att bygga upp ett internt nätverk med friskvårdsinspiratörer på varje arbetsplats. Deras uppgift är att motivera och informera arbetskamraterna om aktiviteter som rör arbetshälsa och friskvård.

-I dag kan vi se att arbetet gett resultat. Fler kommunala arbetsplatser arbetar nu strategiskt med friskvårdsfrågor och nätverket gör det möjligt att dra nytta av varandras erfarenheter.

Någon vetenskaplig undersökning av företagens friskvårdsarbete kan vi som sagt inte redovisa. Vi vågar oss heller inte på att utse "bäst i test". Men vi kan presentera några av deras hälsofrämjande åtgärder.

BERIT ZÖLLNER

Mer läsning

Annons