Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så är jobbet som inredare

/
  • I lägenheten har Maliin ställt fram blommor, och en stor skål med citroner och lime, ett knep som många inredare använder för att få det att se snyggt ut.
  • Vi går flera rundor i affären för att hitta produkter som passar ihop färgmässigt, något som är svårare än det låter.
  • Vi går flera rundor i affären för att hitta produkter som passar ihop färgmässigt, något som är svårare än det låter.
  • Vi går flera rundor i affären för att hitta produkter som passar ihop färgmässigt, något som är svårare än det låter.

Jag trodde att inredaryrket var lugnt och stillsamt. Jag hade fått bilden av att man som inredare bara planerade hur saker skulle se ut, men det visade sig vara så mycket mer.

Annons

Jag möter inredaren Maliin Stoor utanför ett hus i Borlänge. Dagens uppgift är att styla en lägenhet som ska säljas. Maliin har lagt fram mattor, ljus och grönsaker inför fotograferingen av hemmet. Det är viktigt att inga personliga saker syns på bilderna, så alla foton har tagits bort ur lägenheten.

Under förmiddagen har många förändringar gjorts i lägenheten. Mycket saker har burits ut för att ersättas av andra mer stilrena saker. I badrummet matchar handdukarnas färger med duschdraperiet, och i vardagsrummet går nästan allt i vitt. En stor koskinnsmatta har lagts ut på golvet. Det ser inte särskilt bebott ut, men det är definitivt snyggt.

Under köksbordet ligger en grön fluffig ryamatta.

– Att ha en ryamatta under köksbordet är kanske inte egentligen en smart lösning, men på bild ser det bra ut och det är bilderna vi fokuserar på nu, säger Maliin.

De flesta dagarna ser olika ut för Maliin. Hon stylar inte bara lägenheter, utan kan även bland annat bygga mässmontrar, ordna event och bröllop, utföra stylistuppdrag i fotosammanhang och skylta skyltfönster.

– På bröllop kan jag göra allt från inbjudningskort till dukning. Jag brukar träffa paret och ta reda på vad de har för stil och var bröllopet ska vara. Sedan fotograferar jag lokalen och åker hem och gör en plan för hur jag ska styla.

Nästa uppdrag blir att skylta ett skyltfönster hos Djurmagazinet. När Maliin sätter upp post-it-lappar på fönsterrutorna funderar jag lite över vad hon sysslar med, men förstår snabbt att det är en del av skyltningen.

– Man måste använda sin kreativitet i det här jobbet, och ibland kan man använda lite oväntade saker i inredning för att göra det intressant. Ett skyltfönster ska ju vara uppseendeväckande så det är bra att inreda på ett ovanligt vis, förklarar Maliin.

Lapp efter lapp sätts upp på fönsterrutan. Sedan är det dags att hitta färgmatchande djurfoderspåsar. Det första fönstret ska ha gröna detaljer, medan det bredvid ska vara rosa. I affären letar vi efter hundkoppel och skålar i matchande färger och storlekar så att skylningen i fönstren ska se sammanhållen ut. Maliin har staplat kartonger på varandra och de fylls med saker från affären. Efter flera rundor i butiken ser resultatet riktigt fint ut.

När jag lämnar Maliin är jag förvånad över hur mycket man får göra som inredare. Innan jag testade yrket trodde jag att det var mycket mer lugnt och stillsamt. Jag hade fått bilden av att man som inredare bara planerade hur saker skulle se ut. Det visade sig att det är ett jobb där man kastar sig mellan flera uppdrag. Man gör allt ifrån att fluffa upp kuddar och bära mattor till att planera en massa.

NORA TYSKLIND

Annons