Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så är en jobbdag på McDonalds

/
  • Ung-reporter Elisabeth Johansson börjar sitt skift på McDonalds med att servera kunder i restaurangens drive-in.
  • När Elisabeth hamnade i köket gick händerna oavbrutet. Mcnuggets och McChicken serverades snabb och efteråt kände hon mig mer än nöjd med sin insats.
  • ”Jag har jobbat på McDonalds i 17 år och ingen dag är sig lik, man får träffa många olika människor. Se arbetskollegor utvecklas, ta ansvar, se andra människor växa. Det är så kul att jag kan påverka så mycket själv”, säger restaurangchefen Erik Nolfelt, 34 år, om jobbet som restaurangchef.
  • Det var ingen lätt match att memorera alla knappar och komma ihåg att fråga om alla tillval, men efter en stund hade Elisabeth fått in snitsen. Tålmodige Nicklas Eliasson lärde ut kassasystemet.
  • Ung-reporter Elisabeth Johansson börjar sitt skift på McDonalds med att servera kunder i restaurangens drive-in.
  • När Elisabeth hamnade i köket gick händerna oavbrutet. Mcnuggets och McChicken serverades snabb och efteråt kände hon mig mer än nöjd med sin insats.
  • ”Jag har jobbat på McDonalds i 17 år och ingen dag är sig lik, man får träffa många olika människor. Se arbetskollegor utvecklas, ta ansvar, se andra människor växa. Det är så kul att jag kan påverka så mycket själv”, säger restaurangchefen Erik Nolfelt, 34 år, om jobbet som restaurangchef.
  • Det var ingen lätt match att memorera alla knappar och komma ihåg att fråga om alla tillval, men efter en stund hade Elisabeth fått in snitsen. Tålmodige Nicklas Eliasson lärde ut kassasystemet.

Enformigt, dålig lön, hög ljudnivå, hetsiga och stökiga ungdomar att servera och handskas med och flottig arbetsmiljö. Det är några av många fördomar mot jobbet på McDonalds restauranger. Jag åkte dit för att bilda mig en egen uppfattning.

Annons

När jag kliver in genom glasentrén är halva morgonstyrkan i full gång med förberedelserna inför helgaktiviteterna, livemusik och ansiktsmålning står på schemat. Ballonger sätts upp, högtalare riggas och personal springer fram och tillbaka.

Efter en stund dyker restaurangchefen Erik Nolfelt upp, han ger mig ett fast handslag och visar mig runt i restaurangen. Sedan får jag ut arbetsuniformen, som visar sig vara superskön och liksom gjord efter mina former.

Efter en liten pratstund om branschen och jobbet får jag följa med Erica Thunborg, som jobbat på McDonalds i över åtta år, ut till drive in-luckan. Där blir det genomgång av diverse apparater och system och så klart handtvättning.

– Allt är roligt på McDonalds! Det är kul att stå i driven och utbilda folk. Ingen dag är den andre lik, säger Erica om jobbet som teamledare för Mcdriven.

Efter cirka en timme känner jag mig tillräckligt varm i kläderna för att gå vidare till nästa station. Kassalandskapen. Där lärs jag upp av kunnige och mycket tålmodige Nicklas Eliasson.

Som tur är blir min första kund en tålmodig, förstående och lugn tvåbarnsfar. Medan jag försöker memorera och orientera mig bland Big Tastyknappar och chokladmilkshakes på skärmen ser jag i ögonvrån hur kön tjocknar och växer sig lång. Prestationskraven växer inom mig och på något sätt omvandlar kroppen de till endorfiner som bara exploderar i kroppen, leendet liksom fastnar vid öronsnibbarna och jag serverar maten snabbt. På McDonalds finns det verkligen inga mellanlägen, antingen är det lugnt eller så är det mycket att göra. Det är lite av tjusningen med jobbet.

Efter några gäster har jag fått in snitsen och lyckats memorera knapparna någorlunda. Det går bra och för några sekunder känns det nästan som om jag är anställd. Men lugnet varar inte länge. Rätt som det är står jag framför en vägg med EN massa diplom och ansikten på.

Erik förklarar att de varje månad utser den bästa medarbetaren som på något sätt utmärkt sig. Det är mycket populärt att hamna på väggen och det fungerar lite som en kick i baken för de som ännu inte kommit med.

– Jag tycker det är viktigt med bra arbetsmiljö och bra sammanhållning. Och att man uppmärksammar alla som gör bra ifrån sig, säger Erik och ler.

Efter en stunds diplomläsning springer Thomas Sundbye förbi. Thomas är 24 år och har bara jobbat på McDonalds i tre år, men han har redan företagets tuffaste position, skiftledare. Thomas är ett av många exempel på unga personer som klättrat högt upp på karriärstegen tack vare viljan.

– Det roligaste med att vara skiftledare är att man träffar olika människor hela tiden. Min uppgift är att se till att personalen har det bra och att fördela arbetet rättvist. Nackdelar med jobbet är att det är väldigt stressigt ibland och då blir jag lite grinig. Men det gäller att inte smitta av sig och visa ett lugn utåt, fast man kanske inte är lugn, säger Thomas.

Vi går vidare till hamburgarstationerna och jag sätts omedelbart i arbete. Jag får lägga i Mcnuggets och göra McChicken. Även här rinner tiden iväg och mina medarbetare känns plötsligt som gamla vänner. Det är svårt att missa den familjära atmosfären och alla välkomnande leenden. Dagen lider mot sitt slut och jag står plötsligt i omklädningsrummet. När jag ska ta av de otroligt sköna byxorna känner jag mig en gnutta bitter för att jag måste kliva ur de skönaste arbetsbyxorna jag någonsin provat, men någonting säger mig att jag inte tagit av mig byxorna för sista gången.

ELISABETH JOHANSSON

Annons