Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vill ha oppositionsråd

Annons

Socialdemokraterna är inte nöjda med de argument som majoritetspartierna lagt fram som motivering för en ny politisk organisation i Rättvik.

Enligt planen ska alla nämnder utom miljö- och plannämnden ersättas med beredningar och utskott. Det formella beslutsansvaret ska flyttas till en utvidgad kommunstyrelse. Den nya organisationen ska även bestå av tre nya kommunalråd på deltid - alla från majoritetspartierna. Totalt gör det fyra kommunalrådsposter för majoriteten och inget för oppositionen.

Den nya organisationen ska, enligt planen, behandlas och avgöras av kommunfullmäktige på tisdag. Socialdemokraterna vill dock ha svar på ett flertal frågor om de ska medverka till ett beslut.

- Vi behöver ytterligare förtydliganden på några av frågorna. Om vi inte får svar innan tisdag så riskerar vi ett nytt extra fullmäktige i mellandagarna. Om vi inte är nöjda på tisdag kommer vi troligen att begära minoritetsåterremiss av hela förslaget, säger arbetarekommunens Anders Björkman.

Partiet kräver bland annat en kostnadsberäkning på förslaget till ny politisk organisation i förhållande till det nuvarande.

- De vill inte ge oss svar på hur mycket dyrare det blir jämfört med idag. Men bara ett kommunalråd på 50 procent torde kosta 20 000 i månaden, som heltid för kommunanställda, säger han.

Socialdemokraterna kräver att majoriteten avstår en kommunalrådstjänst, som ges till oppositionen.

- Vi ser ingen rimlighet i att tjänstgöringsgraden för ordförande i personalutskottet ökar från åtta till 50 procent. I uppdraget finns ingen koppling till allmänna utskottet eller några beredningsgrupper, vilket det gör i fallet med socialrådet och skolrådet.

- Men även om vi skulle erbjudas mer politisk tid så anser vi att förslaget som helhet innebär en stor demokratisk förlust. Förslaget innebär att färre fritidpolitiker som kan åta sig förtroendeuppdrag, och därmed mindre naturlig kontakt med kommuninvånarna.

- På det sätt majoritetspartierna arbetat fram och genomdriver förslaget visar den totala bristen på demokratiskt tänkande.

Kommunalrådet, Jonny Jones, ger dock inte socialdemokraterna något hopp om en oppositionsrådspost.

- Det är inte aktuellt. De får två poster i arbetsutskottet och arvoderas för det som för ett oppositionsråd.

- Alla i arbetsutskottet har ett lika stort ansvar, säger kommunalrådet Jonny Jones.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons