Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"(s) utspel gör det mycket svårt att klara sparkravet"

Annons

Därför kom måndagens besked från socialdemokraterna inte som någon glad överraskning för närsjukvårdschefen.

-Som vi bedömde det var vårt förslag hållbart och realistiskt från ekonomiska, kvalitetsmässiga och befolkningsmässiga synvinklar.

Klockan är strax före 12 på tisdagen och Jens Beronius sitter i gamla läkarvillan utanför akuten och berättar för NLT om sparförslaget. Ett förslag som socialdemokraterna till stora delar underkände vid en presskonferens på måndagseftermiddagen.

-Det är inte bara jag som står bakom sparförslaget. Det gör även övriga sex personer i ledningsgruppen här i Västerbergslagen, bland andra cheferna för vårdcentralerna. De sex medicinskt ansvariga läkarna inom närsjukvårdsområdet stöder också förslaget. Vi är eniga, betonar Beronius.

Så vad tänkte du när du fick kännedom om socialdemokraternas utspel om att den "internmedicinska akutverksamheten" ska vara kvar i Ludvika?

-Min spontana tanke var: hur ska vi göra nu? Vi får ta oss en funderare och stämma av med tjänstemannaledningen i Falun. Som jag ser det är det inte fruktbart att ta fram ett nytt väl genomarbetat förslag som sedan ändå inte har politikernas öra.

Du har order uppifrån att lägga förslag som minskar kostnaderna med 25 miljoner för att närsjukvårdsområdet i Västerbergslagen ska gå ihop. När du sedan kommer med förslag så förkastas de för att de är politiskt känsliga. Ett omöjligt uppdrag?

-Det är ett svårt uppdrag. Vi tjänstemän och politiker måste närma oss varandra och ha en tätare dialog även om jag tycker att vi har försökt den här gången. Ska man spara 25 miljoner (utifrån dagens kostnader på cirka 235 miljoner) så innebär det stora förändringar.

Så om du inte får lägga ned akuten, vad återstår då?

-Det blir väldigt svårt att klara sparbetinget.

Kan ni ta bort fler vårdplatser?

-Vi har det senaste året minskat med 13 vårdplatser till i dag 41 stycken. Ibland har vi överbeläggningar och behovet av dessa platser är stort så jag ser inte att det är möjligt att ta bort ännu fler. Av de 41 platserna är sex platser för hjärtpatienter och dessa föreslog vi skulle omvandlas till eftervårdsplatser.

Samtidigt som ni ska spara massor av miljoner tar ni beslut om att flytta ut barnavårdscentralen och delar av mödravårdscentralen till kommunägda före detta Lilla Kyrkskolan. Där får ni betala en årshyra på 311 560 kronor. Det verkar inte så ekonomiskt välbetänkt?

-Närsjukvårdsområdet har en kostnad även för att hyra landstingets lokaler. Den här lösningen innebär en något högre kostnad. Det är en väldigt önskvärd utveckling att vi stärker samarbetet med kommunen på det här området så jag betraktar kostnadsökningen i sammanhanget som högst rimlig.

Med facit i hand, var det ett misstag att i förra veckan informera personalen om era sparförslag?

-Nej, vi var angelägna om att informera om hur vi tänker och det är viktigt att personalen får förstahandsinformation.

-Jag höll en personalinformation även i går eftermiddag (måndag) och då kändes det lite kymigt efteråt. Det var nämligen inte förrän efteråt som jag fick vetskap om vad socialdemokraterna sagt.

Till sommaren är det ett år sedan du blev närsjukvårdschef. Har du ångrat att du tog jobbet?

-Nej, inte alls. Det är ett svårt jobb men enormt intressant och stimulerande.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons