Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S uppgång sedan valet har brutits

Annons

Uppgången för socialdemokraterna har brutits.

Och trots uppmärksamhet i medierna är stödet för Sverigedemokraterna lägre än vid valet.

I Synovate Temos undersökningar av väljaropinionen har stödet för socialdemokraterna ökat i åtta mätningar i rad sedan valet. Men i majmätningen som publiceras i Dagens Nyheter får socialdemokraterna 45,0 procent, jämfört med 46,3 i april. Nedgången är dock inte statistiskt säkerställd.

Även vänsterpartiet minskar, med 0,3 procentenheter till 4,4 procent. Det är den lägsta siffran på 13 år. För miljöpartiet går det däremot uppåt, med 0,4 procentenheter till 5,8 procent. Tillsammans får oppositionspartierna 55,2 procent.

Moderaterna får 23,8 procent i maj, vilket kan jämföras med 24,1 procent i april. De andra regeringspartierna får däremot ökat väljarstöd. Folkpartiet ökar med 0,3 procentenheter till 5,2 procent, kristdemokraterna med 0,1 till 4,4 och centerpartiet ökar med 1,1 procentenheter till 7,5 procent.

De senaste månaderna har Sverigedemokraterna fått stor uppmärksamhet i medierna, i samband med sitt riksmöte och när företrädare för riksdagspartierna ställt upp i tv-debatter. Detta har dock inte lett till några omedelbara framgångar i opinionen. Partiet får 2,7 procent i majmätningen, en uppgång med 0,1 procentenheter jämfört med april men fortfarande under valresultatet på 2,9 procent.

TT

Mer läsning

Annons