Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S ställer villkor för signalspaning

Annons

Socialdemokraterna ställer upp tio villkor för att säga ja till regeringens förslag om att låta Försvarets radioanstalt (FRA) avlyssna kabelbunden kommunikation till och från Sverige.

Eftersom FRA behövs måste organisationen också moderniseras. I dag går 98 procent av all telekommunikation via kabel.

Tillsammans med justitieutskottets ordförande Thomas Bodström och med hela den socialdemokratiska riksdagsgruppen i ryggen ställer Messing alltså upp en rad villkor för avlyssningen.

För det första ska signalspaningsmandatet begränsas till "yttre väpnat hot" i stället för som regeringen föreslår "yttre hot". Dessutom kräver de att flera utredningar tillsätts för att se över om domstol ska ge tillstånd för signalspaning och var olika gränser går för den personliga integriteten.

De principer som ska gälla för signalspaningen ska vara offentliga, kräver socialdemokraterna.

Även om socialdemokraterna nu kräver en rad utredningar räknar Messing och Bodström med att en lag ändå kan antas snabbare än om hela lagstiftningsarbetet måste bordläggas under ett år i riksdagen. En bordläggning är en tydligt konsekvens om socialdemokraterna inte får gehör för sina villkor, klargjorde de vid en pressträff i riksdagshuset i morse.

Riksdagsledamoten Alice Åström, vänsterpartiets talesperson i rättsfrågor, är försiktigt positiv till kravlistan.

Om de utredningar som socialdemokraterna efterlyser ska göras riktigt tar processen åtminstone 1,5 år, tror Åström, som vill se en parlamentarisk utredning med full remissbehandling.

Pär Ström, integritetsskyddsombudsman vid tankesmedjan Den nya välfärden, säger:

TT

Mer läsning

Annons