Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S psykiatrisatsar i skuggbudget

Annons

Socialdemokraterna satsar drygt två miljarder kronor på särskilda åtgärder inom psykiatrin under fyra år, enligt den skuggbudget som partiet lägger fram i veckan.

Onsdagen den 2 maj lägger partiet fram sin budgetmotion, skuggbudget, som svar på regeringens vårbudget som presenterades den 16 april.

Johansson medger att socialdemokraterna i regeringsställning gjorde alltför lite för psykiatrin. Men i höstas kom psykiatrisamordnaren Anders Milton med sina förslag, som socialdemokraterna i flera fall bygger på i sin skuggbudget.

Totalt innehåller budgetmotionen 2,25 miljarder kronor till psykiatrin fram till och med 2010. För i år läggs 100 miljoner kronor, nästa år 200 miljoner, året därpå 850 miljoner kronor och satsningen 2010 ligger på 1,1 miljard kronor.

Socialdemokraterna föreslår bland annat pengar till fler vårdplatser inom både slutenvård och öppenvård, och särskilt inom den slutna frivilligvården. Det ska kunna möjliggöra att en särskild vårdgaranti införs för psykiatrin, enligt Johansson.

I paketet ligger också åtgärder för svårt psykiskt sjuka eller störda ungdomar. Många av dem är i dag placerade i hem för vård eller boende (HVB) eller i särskilda ungdomshem.

Socialdemokraterna kommer även att föreslå fler platser i boende med socialt stöd. Vidare ligger där också pengar till en brett upplagd kompetensutveckling av personalen inom psykiatrin.

TT

Mer läsning

Annons