Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-politiker bröt isen

Annons

Förutom att träffa elevrådet på Vasaskolan mötte Anneli Särnblad också gymnasieungdomar på Martin Koch-gymnasiet.

Dessutom deltog hon i ett öppet möte på St. Paulus gården om ungdomars situation i Hedemora under måndagskvällen.

Anledningen till att hon var på plats i Vasaskolan är att hon vill träffa ungdomar och höra deras egna åsikter.

- Det är jättekul att politiker kommer ut så här. Jag trodde först att det skulle bli långtråkigt men det var det inte, säger Simon Strandberg, en av medlemmarna i Vasaskolans elevråd.

Flera av elevrådsmedlemarna hade en ganska negativ bild av politiker innan mötet drog igång. De tycker att det var för länge sedan politikerna gick i skolan och att de därför har glömt bort hur det är.

- De har tappat kontakten med hur man egentligen påverkar. De pratar och pratar, men glömmer bort hur man faktiskt gör, säger Marie Hedström.

När Anneli Särnblad frågar elevrådet vilken fråga som är viktigast för dem så får hon ett enhetligt svar. Alla är överens om att rasism och hur den ska motverkas är den viktigaste frågan. Anledningen är att de har haft en hel del problem med rasism på skolan. De tror själva att det beror på att de elever som har invandrarbakgrund går i en egen klass.

- Det blir en vi och dom- känsla. Även om det inte är öppna bråk så finns det en hel del fördomar. Det kan handla om att en del svenskar tycker att alla invandrare luktar illa, något som självklart inte är sant, säger Simon Strandberg.

Orsaken till att elever med invandrarbakgrund går i en egen klass är att de har andra bakgrundskunskaper och behöver en annan svenskundervisning. Elevrådet är överens om att problemen skulle bli mindre om de olika klasserna blandades istället för att delas upp i grupper. De tycker också att de behöver prata mer rasism och liknande frågor i skolan.

-Vi behöver ta upp allmänt hur man ska bete sig mot varandra. Det är den dolda rasismen och mobbningen som är den värsta, säger Simon Strandberg.

Andra problem som ungdomarna tog upp under eftermiddagen var att de har för få lärare per klass, att de tvingas byta lärare ofta, att mer pengar borde satsas på ungdomsmottagningen och att sexual- undervisningen i skolan måste bli bättre.

- Det var riktigt bra att Anneli kom hit och pratade med oss om saker som berör oss och som vi tycker är viktiga. Nu har jag faktiskt ändrat synen lite på politiker, säger Karolin Ljungkvist och de andra elevrådsmedlemarna nickar.

SANNA CASSON SUSANNE OHLIN

Mer läsning

Annons