Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-oro för situationen i skolorna

Annons

- Vi ville tillföra extra resurser till Barn- och utbildningsnämnden, men då sade majoriteten att man skulle klara sig ändå. Nu visar det sig att detta inte går, hävdar Bo Billborn.

Partikamraten Ann-Gret Olsson håller med. Neddragningar gör att barn med särskilda behov drabbas särskilt hårt, framhåller hon.

Under förra året gick en talpedagog i pension, och denna tjänst har inte återbesatts. I sin verksamhetsrapport för 2006 skriver den så kallade resursgruppen, vars uppgift är att organisera och samordna elevhälsoarbetet till gagn för barn med särkskilda behov, att det faktum att en specialpedagogstjänst "försvunnit" skapar ett stort tryck på de övriga specialpedagogerna, och att resursgruppen "förväntar sig att tjänsten får återbesättas inför 2008."

Ett annat problem som flera skolor dras med är gamla och dåliga lokaler. Detta gäller både Mockfjärds- och Djuråsskolan, men även Kyrkbyns förskola. På Mockfjärdsskolan befarar personalen att en del av sjukfrånvaron har sin grund i lokalernas dåliga skick.

Håkan Elfving, kommunens barn- och utbildningschef, medger att den indragna talpedagogstjänsten är ett bekymmer.

- Det finns helt klart ett behov. Men vi har inte kunnat återbesätta tjänsten på grund av de besparingskrav som ålagts BoU, säger han.

När det gäller lokalerna framhåller Håkan Elfving att det nu ska "tas nya tag" i frågan.

- Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har precis haft möte, och där tas frågan upp på nytt.

När det gäller Kyrkbyns förskola har fastighetschefen fått i uppdrag att titta på frågan och komma med ett förslag.

Mer läsning

Annons