Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och regering överens om EU-fördrag

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin är överens om hur EU:s nya fördrag ska se ut.

Om de får bestämma ska hymn och fana bort och klimat och miljö in.

Det förslag till ny konstitution som togs fram 2004 förpassades snabbt till frysboxen sedan fransmän och holländare röstat nej i folkomröstningar 2005.

Nu försöker EU:s nuvarande ordförandeland Tyskland att tina upp förslaget och samtidigt rädda kvar så mycket som möjligt av de ursprungliga tankarna. Men det talas inte längre om en ny konstitution.

I stället ska de 27 medlemsländerna enas om ett mindre ambitiöst tilläggsfördrag. Till exempel försvinner förslagen om en gemensam hymn och flagga, något som varken regering eller Sahlin sörjer.

Hon tycker, precis som de borgerliga partiledarna, att EU nu ska passa på att ta in konkreta skrivningar om klimatet och miljön.

Fredrik Reinfeldt sade efter en frågestund i riksdagen att regeringen är vaksam på att det inte förs in begrepp som absorptionskapacitet, som utvidgningskritiska länder kan använda för att hindra att fler länder blir medlemmar. Varken han eller Sahlin vill heller ha med sociala villkor, något som Frankrike gärna vill. För svensk del handlar det om att EU inte ska styra över exempelvis kollektivavtal eller föräldraledighet.

Även om regeringen och Sahlin är överens om det mesta är Sahlin kritisk till att förhandlingarna sker i en så sluten krets, helt enligt Tysklands önskemål. Hon efterlyser öppenhet och debatt.

EU-kritiska miljöpartiet och vänsterpartiet var inte inbjudna till mötet med regeringen. Ett misstag, tror mp:s språkrör Maria Wetterstrand:

På torsdag i nästa vecka far Fredrik Reinfeldts statssekreterare Nicola Clase till Berlin för förhandlingar med förbundskansler Angela Merkels förhandlare.

TT

Mer läsning

Annons