Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S lanserar nya namn till makten

Annons

Detta står klart efter att socialdemokraterna i tisdags kväll samlats till medlemsmöte med nomineringarna till de kommunala nämnderna och styrelserna på dagordningen.

Därmed står det också klart att Fredrik Rönning, 26, från Söderbärke, som redan 1998 fick en ordinarie plats i fullmäktige och representerat återväxten inom partiet, tar klivet upp i toppskiktet.

Han nomineras till den tunga posten som socialnämndens ordförande, vilket innebär det näst högst arvoderade politikeruppdraget i kommunen. Företrädaren Carin Runesons arvode har sedan 2003 uppgått till 40 procent av inkomstbasbeloppet, motsvarande cirka 18 000 kronor i månaden.

Den andra nyheten gäller miljö- och byggnämnden. Veteranen Norbert Junker har aviserat att han drar sig tillbaka från ordförandeposten - och politiken.

Det betyder att förre kommunalrådet Lena Ludvigsson-Olafsen gör en sorts comeback när det gäller det politiska ansvaret att leda en "egen" förvaltning.

Det framgår också att Ingemar Hellströms roll i politiken ökar. Han föreslås bli vice ordförande i miljö- och byggnämnden.

Och efter en omröstning nomineras han även som vice ordförande i kommunstyrelsen. Solweig Nyrede tilldelades uppdraget efter att Jörgen Lindkvist valde att satsa på sin civila karriär. Men röstsiffrorna blev 38-13 till Hellströms fördel.

Nämnas kan också att förtroendet för kommunalrådet Leif Nilsson är bergfast. För formens skull är han dock nominerad som kommunstyrelsens ordförande.

Till dem som partiet lyfter fram hör även Andreas Boström. Inledningsvis var han aktuell som socialnämndens ordförande. Men han föredrog själv att stanna i den nämnd som han jobbat i under mandatperioden, barn- och utbildning.

Därmed är han beredd att ta klivet från "vanlig" ledamot till rollen som nämndens vice ordförande.

Tilläggas kan att vänsterns krav på viceuppdrag har tonats ner. Vänstern släpper den posten i miljö- och byggnämnden, men vill behålla viceposten i socialnämnden. Likaså lär vänstern få en ordinarie plats i kommunstyrelsen.

Vänstern är enligt uppgift ännu inte klar med sina nomineringar.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons